Apsolutna podrška građana Kasumovićevom apelu za smjenu ministra Pekića

9A910B9D 0549 4A8F B4E7 D947B3E17D02

Nakon što je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i apsolutni pobjednik proteklih izbora koji je ostvario najviše glasova od svih kandidata u BiH, pozvao na smjenu Daria Pekića, ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, građani su i ovaj put izrazili neupitnu podršku prvom čovjeku Zenice. 

U komentarima na njegovoj objavi na zvaničnoj Facebook stranici, u kojoj je pozvao na smjenu Pekića, građani su apsolutno saglasni sa svim stavovima koje je izrekao Kasumović. 

Podsjetimo, Kasumović, kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu, smatra da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova ZDK.

-Svi u Zenici, ali i šire svjedoci smo pogoršane sigurnosne situacije otkako je Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK preuzela A-SDA i na mjesto ministra postavila svoj kadar odnosno g. Pekića i njegovog savjetnika Fadila Jaganjca.

Sigurnosna situacija u Zenici koja je ne tako davno bila pozitivan primjer bezbjednosti građana, postala je sve lošija. O tome svjedoče svakodnevne krađe, razbojništva, provale, paljevine automobila, nekažnjeni napadi lica bliskih vrhu A-SDA na novinare i građane Zenice.

Mislim kako reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije adekvatna i u pogledu postupanja sa migrantima, gdje smo također svjedoci sve češćih napada na građane Zenice.

Kulminacijom lošeg stanja u oblasti sigurnosti bez dileme smatram ubistva troje naših sugrađana koja su se desila u proteklih pet dana.

Siguran sam da bi posljednje dvostruko ubistvo Zeničana bilo izbjegnuto da su policijski i inspekcijski organi ZDK radili svoj posao.

Sve ovo bez sumnje je izazvalo uznemirenost kod građana i njihovo nepovjerenje prema MUP ZDK koji se od institucije za primjer policijskim strukturama u BiH i regionu, nažalost pretvorio u stranačku policiju A-SDA.

Da se politika u posljednje dvije godine duboko ukorijenila u rukovodne strukture MUP-a ZDK govori činjenica da nikada ništa nije poduzeto po pitanju nedozvoljenog postupanja aktuelnog ministra pravosuđa i uprave ZDK g. Nebojše Nikolića, koji se odnose na pripremu i obuku članova biračkih odbora SDA za radnje protivne Izbornom zakonu BiH o čemu postoje i odgovarajući dokazi. Da situacija izmiče kontroli shvatili su i visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji su u zajedničkom pismu od Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zatražili nezavisnost policije od politike.

Stoga, kao gradonačelnik četvrtog grada u BiH, kao odgovoran građanin i političar kojem su sugrađani ukazali ogromnu podršku, pozivam Vladu ZDK da krajnje ozbiljno shvati sve navedene činjenice, posebno uzimajući u obzir da sigurnost i životi preko 400.000 građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona moraju i trebaju biti ispred svih, pa tako i političkih odnosno stranačkih interesa – poručio je Kasumović.

Uzme li se u obzir da Kasumović uživa podršku najmanje 33.000 građana, koliko je ostvario glasova na proteklim izborima, iako bi ovaj broj bio dosta veći da nema pandemije koronavirusa, to je dovoljan alarm da nadležni uistinu već u ponedjeljak razmatraju o apelu Kasumovića koji želi zaštititi građane Zenice, ali i Zeničko-dobojskog kantona.