Portal 072info

Apsurdi: Bh. proizvođači u borbi za ravnopravan položaj u svojoj zemlji

Problemima bosanskohercegovačkih proizvođača na polju farmaceutike, bar kada je u pitanju Kanton Sarajevo, možda bi uskoro mogao doći kraj.

Pristup državnim fondovima koje finansiraju građani BiH država je omogućila kompanijama iz inostranstva, a što direktno ide na štetu bh. proizvođača i cijele bh. ekonomije. Zastupljenost domaćih proizvođača u na tržištu lijekova u BiH tek je 17 posto.

Privredna komora KS, podržana od bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova, pokrenula je inicijativu da farmaceutska industrija dobije status strateške u Kantonu. Napominje se da bh. proizvođači lijekova u Sarajevo zapošljavaju više od hiljadu ljudi, te da su u 2014. godini ostvarili prihod od 166 miliona KM. Također, u proteklih pet godina u kapitalne proizvodno-razvojne projekte su direktno investirali 102 miliona KM, a državi, na osnovu poreza i doprinosa, uplatili 73 miliona KM.

„Očekujemo da kantonalna Vlada prepozna strateški značaj domaće farmaceutske industrije i donese odgovarajuće poticajne mjere domaćim proizvođačima. To se odnosi na adekvatan tretman po pitanju prisutnosti na esencijalnoj listi lijekova u KS, a čija revizija se očekuje odmah po donošenju nove Federalne liste“, navode iz Privredne komore.

„Sa reduciranjem liste i sa reduciranjem broja lijekova na listi 5+1 mislim da ćemo postići i taj efekat, a svakako u konceptu rada ove Vlade zaštita domaćeg proizvoda je jedan od prioriteta i naši farmaceuti mogu očekivati značajne iskorake u Kantonu Sarajevo“, stava je premijer KS Elmedin Konaković.

Stav kantonalnog premijera više je nego jasan. Za očekivati je da jednak pristup prema bosanskohercegovačkim proizvođačima lijekova zauzme i nova ministrica zdravstva u Sarajevskom kantonu Zilha Ademaj.

Odličan primjer vlastima Sarajevskog, može biti Tuzlanski kanton u kome su jasno domaće farmaceutske proizvode podržali donošenjem nove esencijalne liste. Važnost ulaganja u strateške kompanije odlično je objasnio i mandatar za sastav Vlade Hrvatske dok je bio na čelu Plive.

„U strateškoj se industriji rezultati ulaganja moraju multiplicirati. Uložite li 10 u istraživanje, 10 u proizvodnju i 10 u izvoz, to na kraju mora rezultirati rastom 10 x 10 x 10, a ne samo 10 + 10 + 10“, rekao je tada Orešković.

Nezavidan položaj bh. farmaceutskih proizvođača potvrđuje podatak da njihov udio na generičkom tržištu lijekova u BiH iznosi tek 28 posto. Hrvatski farmaceuti na svom generičkom tržištu zastupljeni su sa 66 posto, dok, na primjer slovenski pokrivaju 90 posto generičkog tržišta.

vijesti.ba

Podijelite članak