Portal 072info

APSURDI BIH: Prvi mart – praznik koji to nije!

1ZASTAVA-BIH-1

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao ”dan nezavisnosti”, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SfRЈ.

DAN SЈEĆANJA NA POČETAK GRAĐANSKOG RATA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da je 1. mart dan tužnog sjećanja na preglasavanje srpskog naroda u BiH, referendum i početak građanskog rata čije su posljedice hiljade ubijenih, nestalih i raseljenih, te hiljade razrušenih domova i ognjišta.

Mitrović je naglasio da 1. mart 1992. godine srpski narod i Republika Srpska pamte po zlu, jer je to dan grubog gaženja ljudskih prava, ustavnog nasilja i preglasavanja jednog konstitutivnog naroda u BiH.

“Za porodice srpskih žrtava rata i Republiku Srpsku neprihvatljivo je da se taj dan u Federaciji BiH proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH”, poručio je Mitrović.

NEPRIHVATLJIV 1. MART KAO PRAZNIK

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da je za Republiku Srpsku i srpski narod neprihvatljivo da se 1. mart proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH.

“Održavanjem referenduma o izdvajanju BiH iz sastava bivše Јugoslavije, kojeg je tada podržao dio međunarodne zajednice predvođene SAD, muslimani su na jedan perfidan način pokušali da eliminišu Srbe i njihova prava da ostanu u tadašnjoj Јugoslaviji”, rekao je Dukić.

On je naglasio da je taj referendum prouzrokovao rat i krvoproliće u BiH, kojeg sigurno nisu željeli Srbi i Bošnjaci, već svjetski moćnici koji i danas pokušavaju od Balkana, a posebno od BiH da stvore jedno veliko ratno žarište.

Dukić je rekao da BiH nikada nije niti će biti država, jer je prosto nemoguć suživot tri naroda koji vijekovima međusobno ratuju na ovim prostorima.

DAN PRVIH PONIŽENJA SRBA

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić izjavila je Srni da je 1. mart, koji se u dijelu Federacije BiH proslavlja kao takozvani dan nezavisnosti BiH, neprihvatljiv za srpske žrtve rata i Republiku Srpsku, jer je to “dan prvih poniženja Srba i preglasavanja”.

“To je dan kad se jedan narod – srpski briše sa prostora BiH, jer se odluke donose bez dogovora svih koji u njoj žive. Kako tada, tako i u svim narednim godinama rata”, istakla je Rajilićeva.

Ona je podsjetila da od toga dana počinje progon, zlostavljanje, mučenje, silovanje srpskih žena, otimanje imovine, te protjerivanje Srba sa radnih mjesta i izmišljanje nekakve vanzemaljske krivce.

Rajilićeva je navela da Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske okuplja žene koje su preživjele mučenja i maltretiranja svake vrste po brojnim logorima i zatvorima Federacije BiH koje su za njih pravili pripadnici hrvatskih i muslimanskih vojnih i civilnih formacija.

“Od toga je prošlo 20 i više godina, a rane nikako da izblijede. Nikada ni ne mogu izblijediti. Na to nas svake godine dodatno podsjeća i 1. mart”, istakla je Rajilićeva.

RTRS

Podijelite članak