Apsurdi u Tuzli: “Manja djeca idu u školu, a ne mogu na trening, veća treniraju, a ne mogu u školu”

Skupština Tuzlanskog kantona jučer je podržala set mjera koje su donijeli Krizni štab i Vlada TK, a donošenjem izmjena Zakona o javnom redu i miru, svako kršenje propisanih higijensko-epidemioloških mjera podložno je kažnjavanju.

Prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom momentu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.

Također, prema važećim epidemiološkim mjerama u TK djece od prvog do petog razreda pohađaju nastavu. Ta ista djeca, pak, po važećim mjerama ne mogu trenirati u zatvorenom. S druge strane, osnovci od šestog do devetog razreda, srednjoškolci i studenti nastavu pohađaju online. Oni mogu trenirati jer su u uzrastu koji je najčešće uključen u takmičenja.

“Do daljnjeg se zabranjuju sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou”, glasi donesena mjera Vlade TK, što znači da ona djeca koja se takmiče na nekom nivou mogu trenirati, ali ne i ići u školu.

U skladu s ovom zabranom, rad ne mogu obavljati teretane, fitness centri, potvrđeno je jučer iz Vlade TK, jer su uslijedili upiti zbog nejasnoća. Zanimljivo je da u tom pojašnjenju nema bazena, nego je navedeno da se “podrazumijeva zabrana rada teretana i fitness centara”.

Dok teretane ne mogu raditi, rad je dozvoljen kladionicama, kafićima i tržnim centrima u TK.

– Teoretski govoreći, ja sad mogu iznijeti pokretnu bijelu tablu u kafić ispred Fakulteta, platiti kafe studentima i savršeno im legalno održati nastavu iz Diferencijalne geometrije, na primjer. Istovremeno, ilegalno je da ih uvedem u zgradu Fakulteta, gdje im izmjerimo temperaturu, gdje svi nosimo maske tokom cijelog časa, te držimo distancu od preko dva metra – napisao je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić, nakon što je u TK uvedena online nastava dio učenika i sve studente.

Bile logične ili ne, kazne za kršenje mjera u TK za fizička lica iznose od 100 do 500 KM, za pravna lica od 500 do 2.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim licima te za vlasnike radnji, odnosno obrta od 200 do 1.000 KM piše Faktor.

Prethodni članakU Luci Bar ronioci pronašli tijelo radnika iz BiH
Sljedeći članakKako penzioneri sa 382 KM minimalne penzije prežive mjesec?