8F19C04F 7715 44F6 8E68 AC7A74FADFD6
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 4, 2021 @ 16:39
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Javnost u našoj zemlji ogorčena je činjenicom da je Kantonalni sud u Zenici, odnosno sudija Ramo Ljevaković, odredio jednomjesečni pritvor gradonačelniku Fuadu Kasumoviću samo zato jer je Tužilaštvo ZDK požurilo sa predstavom za javnost – čitaj privođenjima u predmetu “Zenicatrans”.

Osim toga, brojne policijske ekipe ispred Kantonalnog suda, pa i samo sprovođenje prvog čovjeka Zenice u pritvor, mnogi su oštro osudili budući da se prema gradonačelniku ponijelo kao prema najvećem zločincu.

115BF052 3124 4355 BE76 5503CE85E069
Trenutak izlaska Kasumovića sa Kantonalnog suda u Zenici

Pritvorski razlog jer Tužilaštvo ZDK nije željelo ili sporo radi nezapamćen je slučaj u pravosuđu, na šta je i sinoć upozoravao advokat Asim Crnalić kazavši da je Tužilaštvo namjestilo cijelu stvar jer praktično nisu završili svoj posao a počeli su sa privođenjima.

E7B65CB6 04B6 4379 92B2 C6D24C56A4F3
Specijalni policijski timovi ispred suda

Naime, gradonačelniku Kasumoviću sud je odlučio odrediti pritvor samo iz razloga jer Tužilaštvo ZDK nije stiglo ispitati 11 svjedoka, a na ovom predmetu radi se godinu/ama. U praksi, osnovanost za takvo nešto mogla bi postojati u slučaju da postoje čvrsti dokazi da je Kasumović utjecao na tih 11 svjedoka, što se u ovom slučaju nije dogodilo nego je pritvor određen isključivo zbog sporog rada Tužilaštva ZDK i postupajuće tužiteljice Adine Karadža.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Međutim, ovo nije prva nelogična odluka sudije Ljevakovića o čemu postoje i medijski natpisi. Naime, dok je bio sudija na Općinskom sudu ostao je zapamćen slučaj o kojem je pisao Žurnal “Izgubila 5 miliona zbog čudnih odluka Općinskog suda Zenica”.

43A9F9CD 6238 46A8 95A5 01FD9CEF15AE
Natpis na portalu “Žurnala”

Simptomatično je i to da je Ljevaković doktorirao na Pravnom fakultetu u Zenici, a jedan od članova Komisije za odbranu doktorskog rada bio je kandidat SDA za gradonačelnika Zenice.

FE9A8BBF 211A 4339 A515 7068E47949DA
Ljevaković (prvi s lijeve strane) sa članovima Komisije

Nelogičnostima tu nije kraj. Naime, Ljevaković je sudija privrednog odjeljenja na Kantonalnom sudu u Zenici, a dok je radio na Općinskom sudu u Zenici najčešće je sudio u stečajnim postupcima pa su mnogi ostali zatečeni činjenicom da upravo on postupajući sudija u ovom predmetu jer nema iskustva u krivičnim postupcima.

Zbog svega navedenog, javnost se nada kako će o žalbi Kasumovićevog advokata Asima Crnalića odlučivati sudije krivičari, što bi rezultiralo ukidanjem mjere pritvora jer bi o istoj odlučivale sudije koje imaju iskustva sa krivičnim postupcima i opravdanje za tromost Tužilaštva ne bi vidjeli u određivanju mjere pritvora nego bi se vodili činjenicama.

Ostaje ironično i to da se mjera pritvora određuje Kasumoviću i proces uopće vodi protiv njega samo jer je spašavao državnu imovinu, dok se federalni premijer Fadil Novalić (SDA) brani sa slobode a tereti se za najveću poslijeratnu prevaru u aferi “Respiratori”. Dok Novalića niko nije hapsio niti mu odredio pritvor i svakodnevno na posao odlazi bez ikakvih problema, određivanje mjere pritvora Kasumoviću dovest će do potpune blokade Gradske uprave Zenica odnosno grada uopće.

Kako saznajemo, Kasumovićev advokat Crnalić u večernjim satima predati će žalbu na određenu mjeru pritvora gradonačelniku vanraspravnom vijeću Kantonalnog suda u Zenici, nakon čega će se ishod odluke znati u roku od najkasnije 48 sati.

LIDER