2020 12 07T180614Z 1055744750 RC2IIK9CYZ5N RTRMADP 3 ISRAEL EMIRATES SOCCER BEITARJERUSALEM


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Član kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kupio je polovinu jerusalimskog fudbalskog tima čiji su navijači ozloglašeni zbog rasizma uperenog protiv Arapa i muslimana, prenijeli su izraelski mediji.

Šeik Hamad bin Kalifa al Nahjan kupio je 50 posto akcija i investirat će 92 miliona dolara u tim Beitar Jerusalim u narednoj deceniji, saopštio je taj fudbalski klub.

Beitar Jerusalim je sporazum o kupovini označio “historijskim i uzbudljivim”, a prethodilo mu je uspostavljanje diplomatskih odnosa Emirata i Izraela.

Na stranici kluba je navedeno da je šeik na Jerusalim aludirao kao glavni grad Izraela, što je stav koji ne dijele lideri zemalja Zaliva, navode izraelski mediji.

“Dirnut sam da budem partner u tako poštovanom klubu i u takvom gradu, glavnom gradu Izraela i jednom od najsvetijih u svijetu”, rekao je Bin Kalifa, izrazivši radost što će biti dio promjena kroz koje klub prolazi, prenio je AFP.

Beitar Jerusalim je jedan od glavnih izraelskih klubova i jedini u izraelskoj ligi koji nikada nije imao ni arapskog ni muslimanskog igrača.

Predstavnici kluba su ranije nagovještavali da je to nezvanična politika.

Međutim, Moše Hogeg, koji se bavi visokom tehnologijom, posle je kupovine kluba 2018. godine rekao da se nada da će ga usmjeriti na novi put i da religija neće biti više faktor u personalnim odlukama.

Beitar Jerusalim pokušava da izmijeni imidž posljednjih godina i 2017. je primio nagradu od predsjednika Izraela Ruvena Rivlina za napore da se suprotstavi rasizmu i za značajno smanjenje rasističkih povika na utakmicama.

Bin Kalifa je rekao da njegova investicija predstavlja “plodove mira i bratstva između nacija”, najavivši da će taj potez još više približiti ljude kroz sport.

Najekstremniji navijači Beitar Jerusalima su članovi ultradesne grupe La Familia. Devetnaest članova te grupe je 2016. godine optuženo za pokušaj ubistva, uključujući rivalske navijače.

U oktobru je vodeći izraelski političar Arapin Ajman Odeh zatražio daYouTube ukloni rasističku pjesmu La Familie jer vrijeđa poslanika Muhameda, što je i učinjeno.

Beta