Arapi grade turistička naselja u Sarajevu, Česi kupuju stare kuće u Trebinju

Turističko naselje “Sarajevo Resort”, koje se nalazi na lokaciji Osenik u općini Hadžići ušlo je u završnu fazu izgradnje i otvaranje ovog velebnog kompleksa će, prema riječima kuvajtskih investitora, biti uskoro upriličeno.
“Sarajevo Resort” ima 160 objekata raspoređenih oko vještačkog jezera površine 12.000 kvadratnih metara.

Raspolagat će svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, terenima za nogomet, košarku, odbojku, dvoranama za bilijar, stolni tenis i druge igre, kao i supermarketom. Ostvarena ulaganja do sada iznose blizu 50 miliona KM, što predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u BiH u ovoj godini.

Planinske ljepote BiH, kao i njen geografski položaj u neposrednoj blizini Jadranskog mora, više od dva desetljeća privlače strane investitore koji žele dati svoj arhitektonski pečat ovom dijelu Evrope.

“Sarajevo Resort” bit će oaza za goste s Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada BiH Sarajeva, pronaći mir i užitak u ljetnim mjesecima. Resort je namjenski projektirano naselje koje će moći pružiti smještaj za 1125 osoba, u 160 objekata, među kojima će se, uz stambene objekte nalaziti i supermarketi, sportski tereni, bazeni, dječja igrališta i slični dodatni sadržaji neophodni za moderan i luksuzan život.

I dok bogataši s Bliskog istoka kupuju zemlju oko glavnog grada, u posljednje vrijeme u Trebinju vlada prava pomama za starim kućama koje najviše traže investitori iz zapadne Evrope, konkretno Česi. Trgovci nekretninama kažu da stare kuće u Trebinju ovoga ljeta najviše kupuju Česi. Velika je potražnja za starim, kamenim kućama. Kupci iz Češke su samo u avgustu ove godine kupili nekoliko starih kuća u prigradskom naselju Pridvorci, a prema najavama, još će kupovati. Jedna agencija je prije nekoliko dana prodala bračnom paru iz Češke tri stare kuće u naselju Pridvorci, a traže i četvrtu koje planiraju renovirati i za početak iznajmljivati svojim prijateljima.

 Arapi grade turistička naselja u Sarajevu, Česi kupuju stare kuće u Trebinju

Inače, Česi imaju u planu bavljenje ekoturizmom te je veliki broj njih zainteresiran za ovu vrstu kupovine. Inače, okolica Trebinja je mnogima zanimljiva. Inozemnim kupcima najzanimljivija mjesta u okolici Trebinja, osim naselja Pridvorci i Zasad, su sela Čičevo, Petrovo Polje i dio mjesne zajednice Lastva na granici s Crnom Gorom.

Najveći razlog zanimanja Evropljana za ovaj dio BiH je blizina mora i gradova poput Dubrovnika i Herceg Novog, ali i zdrava klima i voda. Od ranije je poznato da su mnogi Holanđani kupovali zemljišta u Ivanici. Selo Ivanica je locirano u brdima iznad Dubrovačke rivijere na koju se pruža prekrasan pogled. Ivanica je u pograničnom području između Hrvatska i BiH, s hercegovačke strane, na udaljenosti od pet km od mora i osam km od Dubrovnika. Najbliži grad u BiH je Trebinje koje je od Ivanice udaljeno 15 km. Ivanica je vrlo mirno mjesto, što je čini idealnim mjestom za pravi odmor.