Arapi kupuju zemlju i u Hercegovini?

Arapi žele kupiti minimalno 500 dunuma zemlje na području Hercegovine i za to su angažovali agencije za nekretnine u Sarajevu, piše “Dnevni list”.

Za ovaj posao te agencije su angažovale posrednike u Hercegovini koji traže potencijalne prodavce zemljišta, prenosi Srna.

Prema saznanjima ovog lista, Arapi su agentima za prodaju rekli da zemlju traže da bi u Hercegovini investirali u proizvodnju organske hrane. Cijena koja se u startu nudi je jedna marka za kilometar kvadratni, što je, navodi ovaj izvor, mizerna brojka.

List podsjeća da je poznato da su Arapi posljednjih godina pokupovali brojne nekretnine u Sarajevu i okolini i da ih je sve više zainteresovano za kupovinu u BiH.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti, u BiH su registrovane 232 kompanije državljana Kuvajta. Od tog broja mnoge nisu aktivne pa se sumnjalo da služe kao pokriće za dobijanje boravka i kupovinu nekretnina.

Prema informacijama kojima raspolaže Mministarstvo bezbjednosti, u BiH boravi nekoliko hiljada osoba iz arapskog svijeta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE