Arapović o odgovoru BiH na pandemiju: Pustilo se da koronavirus protutnja kroz populaciju

23 39

Poslanik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adis Arapović iznio je kritike na račun članova Vlade, a posebno ministara kojih se tiču tačke dnevnog reda, koji se ne pojavljuju ni na sjednici na kojoj se danas raspravlja o krizi takvih razmjera kakva je pandemija koronavirusa.

– Udostojite se da jednom mjesečno pola sata dođete pred ovaj parlament – pozvao je Arapović.

Komentirajući informaciju Vlade FBiH o posljedicama pandemije, on je ukazao da navedeni podaci nisu relevantni, nisu statistički niti naučno utemeljeni, jer, kako je naveo, visoka stopa smrtnosti ukazuje da nešto nije u redu i može imati veze sa vrlo lošim odgovorom vlasti na ovu zdravstvenu krizu.

Arapović je naveo da je odgovor BiH na krizu bio da se naprosto pustilo da virus protutnja kroz populaciju.

– Uskoro, nadam se u ovoj godini, proći će stanje epidemije, sumiraće se brojevi. Među tim brojevima najstrašniji su brojevi umrlih od ili zbog koronavirusa, odnosno zbog nespremnosti zdravstvenog sistema da ljudima spasi život. Ti brojevi će biti ogromni. Brojat ćemo hiljadama, ili desetinama hiljada naše bližnje, naše komšije, rođake i prijatelje jer zdravstveni sistem nije bio spreman odgovoriti na pandemiju. Hoćemo li to proglasiti masovnim ubistvom s predumišljajem? Uzmite u obzir posljedice koje će ovo ostaviti na porodice, poslovnu sposobnost naše populacije, socijalno stanje u društvu, ekonomska kretanja i ostalo. Odgovornost će se vjerovatno preispitivati tek onda kad prestane panika, a trenutno još imamo panični odgovor nadležnih vlasti na pandemiju – istakao je Arapović na sjednici koja se održava online.

Avaz

Prethodni članakRazlozi zašto djeca trebaju jesti jabuke
Sljedeći članakVakcinski nacionalizam i gomilanje vakcina u bogatim zemljama