Screenshot 4 32
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 14, 2021 @ 19:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson poručio je da je razvoj situacije u Bosni i Hercegovini veoma zabrinjavajući.

NER FIT

Ovo je izjavio tokom četverodnevne posjete Bosni i Hercegovini koja je počela 10. novembra, saopćili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ambasador Williamson je sa zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom posjetio ovaj grad, gdje su se sastali sa čelnicima Vlade i Skupštine Brčko Distrikta.

Nakon posjete Brčkom, Williamson i supervizor su se vratili u Sarajevo i održali, kako je navedeno, niz sastanaka, uključujući i razgovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Matom Tadićem, COMEUFOR general-majorom Alexanderom Platzerom, COMNATO brigadnim generalom Ericom Folkestadom i s nizom ambasadora i drugih visokorangiranih diplomata.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U skladu sa nadležnostima koje ima kao predsjedavajući arbitar, Williamson je želio čuti stavove ovih zvaničnika o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u kojoj mjeri je, ukoliko je uopće bilo takvih primjera, ova situacija do sada utjecala ili bi mogla utjecati na Brčko.

Williamson i supervizor su tokom sastanka sa zvaničnicima Brčkog istakli da je Brčko, kako je naglašeno, uspješan primjer poslijeratnog pomirenja i suživota i da se stanovnici Brčkog ne trebaju plašiti novog oružanog sukoba. Poručili su da vlasti Distrikta moraju ubrzati reforme u oblasti dobre uprave, razvoja infrastrukture i rasta privatnog sektora i preduzeti korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva, ukoliko Brčko želi ostvariti svoj potencijal, osigurati prosperitetnu budućnost i, u konačnici, ispuniti uslove potrebne za potpunu implementaciju Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko.

Williamson i supervizor su istakli da je Brčko distrikt primjer uspješnog suživota koji su entiteti dužni. prema odredbama Konačne odluke, nedvosmisleno podržati. U tom smislu, javne ličnosti imaju, kako je napomenuto, odgovornost da doprinesu miru i pomirenju i u svojim istupima trebaju pažljivo i odgovorno birati riječi.

“Od mog imenovanja, kad me je početkom 2017. godine na funkciju predsjedavajućeg arbitra imenovao Međunarodni sud pravde, periodično sam dolazio u Bosnu i Hercegovinu kako bih procijenio napredak ostvaren u procesu implementacije Konačne odluke i pratio razvoj situacije i utjecaj koji to može imati na Brčko. Moram reći da je nedavni razvoj situacije u Bosni i Hercegovini veoma zabrinjavajući i upravo je to bio razlog zbog kojeg sam došao u ovu posjetu. Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, podsjetio sam sve svoje sagovornike na moju stalnu obavezu da procjenjujem koliko sve strane poštuju odredbe Konačne odluke, kao i na obavezu Arbitražnog tribunala da postupi na odgovarajući način u slučaju ozbiljnog nepoštivanja odredbi Konačne odluke”, izjavio je predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson.

LIDER