ARCELORMITTAL: Otvoreno novo postrojenje za zaštitu okoliša vrijedno 12 miliona KM (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

ArcelorMittal

Najveći zagađivač u Zenici, kompanija ArcelorMittal Zenica, danas je otvorila novo postrojenje koje je veoma važno za zaštitu okoliša a riječ je o Sistemu za otprašivanje livne platforme Visoke peći.

Realizacijom ovog projekta sve emisije koje dolaze iz visoke peći biće u okviru zakonski predviđenih normi, istaknuto je jutros na prigodnoj svečanosti. Svečanom putašnju u rad novog sistema prisustvavli su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor ArcelorMittala za Evropu Augustine Kochuparampil, generalni direktor za ArcelorMittal jedinice istočne Evrope Bertrand Jacqier i načelnik Općine Zenice Husejin Smajlović.

Ovaj projekt je vrijedan oko 12 miliona maraka i značajno će utjecati na smanjenje emisija iz pogona visoke peći te stvoriti bolje uvjete za rad za oko 160 radnika koji obavljaju poslove u ovom pogonu i za šire područje Zenice. Implementacija projekta počela je potpisivanjem ugovora 15. decembra 2011., a građevinski radovi su počeli 1. oktobra 2012. godine. Završni radovi finalizirani su tokom obavljanja godišnjeg remonta visoke peći krajem septembra 2013., nakon čega su izvršene i “tople” probe kompletnog sistema otprašivanja, odnosno filtera.

[flagallery gid=96]