Portal 072info

ArcelorMittal svoje aktivnosti usklađuje s trenutnim tržišnim uvjetima

Povodom protesta i stavova iznesenih u javnosti od čelnika Sindikalne organizacije ArcelorMittal Zenica, nakon održanog protestnog okupljanja ispred upravne zgrade kompanije, saopćenjem za medije oglasila se i kompanija “ArcelorMittal Zenica”.

U dužem saopćenju uprava kompanije ističe da “industrija čelika se i dalje suočava s velikim izazovima”.

“Usprkos višestrukim izazovima na koje ArcelorMittal Zenica nailazi, do sada smo uspjeli održati nivo zaposlenosti, na vrijeme plaćati sve plaće, poreze i doprinose i nastaviti ulagati u našu dugoročnu, održivu budućnost, dok su mnogi drugi proizvođači čelika u regiji značajno smanjili svoje operacije ili zatvorili svoje pogone. Iznenadno povećanje cijena koksnog uglja za 200 posto, u roku od četiri mjeseca, na globalnoj razini, izuzetno je jak udarac na održivost poslovanja kompanije u Zenici, počevši s četvrtim kvartalom ove godine. To će primorati kompaniju ArcelorMittal Zenica da u narednim mjesecima smanji normalnu količinu svoje proizvodnje”, navodi se u saopćenju AMZ.

Menadžemnt kompanije ističe da “sve aktivnosti koje poduzimamo i odluke koje donosimo, uključujući i slanje radnika „na čekanje“, ima prije svega za cilj osigurati održivost Kompanije, koja podržava preko 10.000 indirektnih i direktnih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i daje vitalni doprinos lokalnoj privredi”.

I pored svih nedaća AMZ nastavljamo i dalje s velikim investicionim planovima u pogone Energetike, Visoke peći i projekte zaštite okoliša.

“Što se tiče Kolektivnog ugovora o radu, pregovori su u toku, ali zahtjevi Sindikata sadrže dugoročne obaveze, koje se ne mogu prihvatiti u trenutnim okolnostima u kojima poslujemo. Prema odredbi Vlade rok za sklapanje Ugovor na razini kompanije, propisan novim Zakonom o radu, je 3. februar 2017. godine, stoga su razgovori koji se vode u kompaniji ArcelorMittal Zenica još uvijek u Zakonom predviđenom vremenskom okviru”, obrazlaže trenutne pregovore uprava AMZ.

Na kraju saopćenja uprava kompanije ističe da “ostaje otvorena i spremna za sve razgovore sa Sindikatom, očekujući punu podršku koja vodi do ostvarenja našeg zajedničkog cilja – dugoročne održivosti proizvodnje čelika u Zenici, na dobrobit naših radnika i naše zajednice”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box