ArcelorMittal: Zbog zatvaranja kovačnice prijeti uručenje otkaza za 140 radnika?

ArcelorMittal: Zbog zatvaranja kovačnice prijeti uručenje otkaza za 140 radnika?

Mittal

Jutros je u prostorijama ArcelorMittala održan sastanak radnika kovačnice kome su prisustvovali predsjednik Sindikata Mittala gosp. Kapetanović i direktor kovačnice gosp. Raif Harmandić na kome je direktor Harmandić iznio saopštenje zaprimljeno od direktora Mitala.

U saopštenju stoji da će doći do definitivnog zatvaranja kovačnice uslijed čega bi 140 radnika ostalo bez posla, dok postoje i opcije da se radnici pošalju na čekanje ili bi u konačnom bila izvršena preraspodjela radnika po pogonima. Nakon toga došlo je do pobune od strane radnika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog datih opcija budući da bi mogli ostati bez posla, dok im ni opcija koja ih stavlja na čekanje, u vremenu ekonomske krize, također ne ide u prilog. Preraspodjela radnika po ostalim pogonima u situaciji koja je zadesila nedužne radnike Mittala mogla bi se uzeti kao opcija koja bi samo smirila ovaj gorući problem, pa tako radnici kovačnice i ne polažu velike nade kako bi ova opcija bila usvojena, te da bi radnici ipak ostali u radnom odnosu.

Valja istaći kako je kovačnica pogon od strateškog značaja zbog čega bi radnici uistinu voljeli da se rad iste nastavi, a prema nezvaničnim informacijama saznajemo kako direktor ima ponude od firmi koje zahtijevaju određene poslove u kovačnici, ali da on iste odbija iz za sada nepoznatih razloga.

Danas je u 15.00 sati počeo sastanak sa generalnim direktorom Mittala gosp. Mukundom V. Kulkarnijem i direktorom kovačnice gosp. Haramandićem te predsjednikom sindikata Mittala, stoga će biti interesantno pratiti tok događaja i konačnu odluku nadležnih koja bi trebala biti donesena u ponedjeljak. Ukoliko dođe do opcije koja ne ide u prilog radnicima moguće je i organizovanje protesta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica