OLYMPUS DIGITAL CAMERA
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U kompaniji ArcelorMittal Zenica 14. februara 2017. godine održana je ceremonija svečanog potpisivanja Ugovora za generalni remont Visoke peći. Ugovor je potpisan sa holandskom kompanijom Danieli Corus. Vrijednost projekta iznosi 38 miliona KM.

Potpisivanju Ugovora, osim Uprave kompanije ArecelorMittal Zenica na čelu sa generalnim direktorom Biju Nairom, prisustvovali u i generalni direktor kompanije Danieli Corus – Peter Zonneveld, pomoćnik ministra u FMERI – Marinko Bošnjak, Kantonalni ministar za privredu –  Zlatko Jelić, Gradonačelnik Zenice –  Fuad Kasumović i drugi ugledni gosti.

Visoka peć broj 4 je jedina visoka peć koja je i dalje u funkciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Ona datira od 1979. godine i njen uobičajen radni vijek je 10 -11 godina. Do sredine 2018. godine ovo postrojenje će navršiti 13 godina rada, budući da nije bilo u funkciji gotovo 17 godine, kao posljedica ratnih dešavanja. Stoga je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica odlučila izvršiti generalni remont postrojenja visoka peć odnosno uraditi ponovni ozid peći te na taj način osigurati nesmetan rad postrojenja i u narednih 15 godina.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, je ovom prigodom izjavio:

„Uprava, Sindikat i radnici kompanije ArcelorMittal Zenica neprekidno ulažu napore u održivost proizvodnje čelika u Zenici usprkos velikim izazovima koji postoje u ovoj grani  industrije, i na taj način osiguravju 3.100 direktnih i preko 10.000 indirektnih radnih mjesta. Ovaj projekat nije značajan samo za Zenicu nego i za Prijedor, koji imaju dugu zajedničku prošlost u rudarstvu i proizvodnji čelika.

Naš cilj je dugoročna održivost koju ćemo ostvariti uz realizaciju još mnogo projekata, stoga sam vrlo optimističan da ćemo u narednih pet godina Zenici i Bosni i Hercegovini vratiti zlatne dane proizvodnje čelika.“