Portal 072info

ArcelorMittal Zenica nastavlja trovanje građana bez važećih okolišnih dozvola

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ZENICA – globalni lider u proizvodnji čelika, ArcelorMittal, nastavlja trovati građane Zenice enormnim zagađenjem zraka (1). Korporacija zloupotrebljava svoj ​​položaj velikog poslodavca i radi bez važećih okolišnih dozvola (2). Koncentracije prašine u Zenici budu i 30 puta veće nego u centru Londona, što predstavlja prijetnju za zdravlje građana (3). ArcelorMittal traži više vremena kako bi unaprijedili svoj “brzi napredak” u zaštiti okoliša, jer investicije finansiraju isključivo iz vlastitih izvora (4). Nevladine organizacije pak tvrde da te izjave nisu u potpunosti tačne. Bez obzira na 25 miliona eura kredita (5) iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zagađenje zraka i dalje je u porastu.

Biju Nair, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) izjavio je da je “trebalo 20 godina za poboljšanje stanja okoliša u Češkoj“, jednoj od zemalja u kojoj ta korporacija posjeduje tvornicu. Izjavio je i da korporacija “nije primila niti jednu KM iz budžeta BiH, iz EU ili drugih vanjskih izvora“, te da je “ovaj proces mnogo brži u Zenici, ali da im (AMZ) treba više vremena“. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema nevladinim organizacijama, istina nije baš u potpunosti takva. Kao prvo, “brz napredak” je upitan, a kao drugo, imaju informacije o ulaganjima iz vanjskih izvora. ArcelorMittal posluje u Zenici već 7 godina i veliki projekti zaštite okoliša su u više navrata bili odgađani, i još su daleko od potpune implementacije. 

“Obnovu željezare je 2005. godine podržala Evropska banka za obnovu i razvoj sa 25 miliona eura kredita,” podsjeća Martin Skalsky iz češke NVO Arnika. “Ovaj kredit je odobren pod uslovom da se izradi Ekološki akcioni plan. Plan je imao velike nedostatke i nije doveo do značajnih poboljšanja u vezi zagađenja zraka. Tvrdnje kompanije iz 2008. godine, da će postrojenja biti usklađena sa okolišnim standardima Evropske unije do 2012. godine, nikada se nisu obistinile,” objašnjava Skalsky. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Štaviše, neke od okolišnih dozvola za pogone ove željezare su već istekle u decembru 2014. a nadležni organi vlasti nisu izdali nove dozvole. Dakle, u skladu sa zakonima FBiH, ova željezara se već mogla zatvoriti. 

Iako se u Češkoj Republici i u BiH krenulo s početnim stanjem koje se nije puno razlikovalo, zagađenje zraka u češkom gradu Ostravi ima rapidno opadajući trend. Emisije SO2 su 2013. godine pale na gotovo šestinu nivoa iz 2007. godine, dok su emisije PM10 smanjene za dvije trećine u istom razdoblju. Istovremeno, godišnji nivo proizvodnje od 3 miliona tona čelika nije se mijenjao (6). Mittal Steel je prvi put došao u Češku kao investitor 2003. godine, a 2006. ujedinjen je s kompanijom Arcelor, što znači da govorimo samo o 9(12) godina ArcelorMittala u Češkoj. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mi ne želimo da se željezara zatvori“, kaže Samir Lemeš, predsjednik Eko-foruma Zenica. “Naš cilj je da postignemo bolju zaštitu okoliša i da imamo pristup informacijama. Ne smije se uopšte dovoditi u pitanje poštovanje domaćih zakona i primjena savremenih tehnologija za zaštitu zdravlja građana“. 

Željezara u Zenici, privatizirana od strane ArcelorMittala, od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje 2008. godine guši 120 hiljada stanovnika Zenice. Privatizaciju je trebalo pratiti 150 miliona eura investicija u zaštitu okoliša, a investirana je samo trećina tog iznosa. 

Zagađenje zraka već dostiže previsoke vrijednosti kao i 1990. godine, sa obimom proizvodnje koji je samo na pola punog kapaciteta ove željezare. Prošle godine, dopuštene granične vrijednosti za opasni sumpor dioksid su prekoračene tokom 252 dana, a zakon dopušta prekoračenje tog limita najviše tri dana u godini“, kaže Lemeš i objašnjava: “Nažalost, državni organi su paralizirani strahom od mogućeg gubitka radnih mjesta, i zato zatvaraju oči pred zagađenjem.” 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezadovoljstvo lokalnih građana kulminiralo je u decembru 2012. godine, kada su hiljade ljudi demonstrirale na ulicama zahtijevajući provođenje propisa o zaštiti okoliša (7). ArcelorMittal je 2013. godine napokon instalirao neke obavezne tehnologije otprašivanja. Bez obzira na to, opasne emisije sumpor dioksida su prošle godine narasle na vrijednosti 84 puta veće od dozvoljenih. Zbog kršenja propisanih granica zagađenja zraka i nedjelovanja nadležnih institucija, Eko forum Zenica je podnio krivičnu prijavu protiv korporacije u septembru 2015. 

Eko Forum, Zenica, BiH i Arnika – Centar za podršku građanima, Prag, Češka Republika


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME