Portal 072info

ARENA ZENICA: Pred 6.000 mališana održan Dječiji festival 2016 (FOTO)

Pred oko 6.000 mališana iz svih osnovnih i srednjih škola s područja cijele Bosne i Hercegovine, danas se okupilo u Gradskoj areni Zenica, te obilježili 20. april Dječiji festival 2016.

Učenici koji u osnovnim i srednjim školama Bosne i Hercegovine izučavaju turski jezik kao izborni predmet, sastali su se na “Dječijem festivalu ” koji se organizovao u okviru praznika 23. aprila Dana nacionalnog suvereniteta i praznika djeteta.

Podsjećamo da je prvi Dječiji festival organizovan 2012. godine od strane Instituta Yunus Emre Sarajevo, a ovogodišnji festival se održao u Zenici, jednom od većih gradova Bosne i Hercegovine.

Šest hiljada djece koja uči turski jezik u 120 škola iz 7 kantona Bosne i Hercegovine okupilo se na Dječijem festivalu u organizaciji Instituta Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Ministarstva obrazovanja Federacija Bosne i Hercegovine.

Institut Yunus Emre Sarajevo poklonima su obradovali svih 6.000 djece koja su došla na ovaj veliki program.  

Održavanje Dječijeg festivala podržalo je preko 105 institucija i organizacija, a prisutvovao je veliki broj gostiju i zvanica. Jedan od suorganizatora je i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica.

U programu je učestvova veliki broj mladih iz Zenice, Mostara, Konjica, Sarajeva (Duvački orkestar, Kulturno-umjetnička društva, muzičari itd.). U realizaciju manifestacije je uključeno nekoliko stotina volontera.

Također, u sklopu programa koncert je održao i jedan od najpoznatijih pjevača Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Balkana, Dino Merlin koji je mnogobrojnoj publici poklonio svoje najveće hitove.

Važno je naglasiti da je TRT Avaz organizovao direktan televizijski prenos obilježavanja Dana djeteta u Zenici.

[Galleries 769 not found]

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box