Portal 072info

Argentina: Najteži poraz BiH, ali ih je Pape već “potopio”

safet-susic

Bosna i Hercegovina večeras igra svoj drugi meč protiv reprezentacije Argentine. Prije petnaest godina “Gaučosi“ su sa pet golova ispratili našu reprezentaciju iz Cordobe, ali ipak selektor Safet Sušić ima mnogo ljepša sjećanja na Argentinu.

14. maja 1998. godine Bosna i Hercegovina je po prvi put igrala sa Argentincima, koji su i tada bili svjetska velesila. Ekipa predvođena Gabrielom Batistutom, Arielom Ortegom, Hernanom Crespom, Javierom Zanettijem se pripremala za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francusku.

Argentinci su na tom prvenstvu trebali igrati protiv Hrvatske, tražili su reprezentaciju koja igra sličan fudbal kao i Vatreni, te je odluka pala BiH.

Poraženi smo rezultatom 5:0, Batistuta je postigao het trik, i taj meč će ostati upamćen po debiju Sergeja Barbareza u reprezentaciji BiH.

Sa druge strane, selektor Zmajeva Safet Sušić ima mnogo ljepša sjećanja na Argentinu. U oproštajnoj utakmici Dragana Džajića od reprezentacije Jugoslavije, na Marakani u Beogradu, gostovali su tada aktuelni prvaci svijeta Argentinci.

Jugoslavija je pred 20,000 navijača na Marakani slavila 4:2, a het trik je postigao Safet Sušić, dok je četvrti gol postigao Blaž Slišković. Pape je već tada pokazao klasu, istina je da Argentina nije došla u najjačem sastavu, bez Maria Kempesa, ali ipak, godinu dana prije toga se okitila naslovom svjetskog prvaka.

Večeras se Safet Sušić drugi put sastaje sa Argentinom, ovaj put u ulozi selekora, i za nadati se da može sa klupe predvoditi uspjeh protiv jedne od najjačih svjetskih selekcija.

federalna.ba

Podijelite članak