Screenshot 4 38
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 16, 2021 @ 20:40
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Žena iz Argentine je postala druga osoba na svijetu inficirana HIV-om čiji je imunitet pobijedio virus bez dodatnog medicinskog trentmana. Na HIV je bila pozitivna od 2013. godine.

NER FIT

Naučnici su anonimnu Argentinku nazvali pacijent Esperanza po njenom rodnom gradu, a riječ “esperanza” znači “nada”. Podatke svog istraživanja su objavili u ponedjeljak u časopisu “Annals of Internal Medicine” te tvrde da je ovo otkriće dalo novu nadu za “sterilizirajući lijek” za oko 38 miliona ljudi koji su pozitivni na HIV.

“Uživam u tome što sam zdrava. Imam zdravu porodicu, ne trebam uzimati lijekove i živim kao da se ništa nije dogodilo. To je već privilegija”, izjavila je Argentinka.

Istraživači nisu otkrili netaknute ostatke virusa u 1,5 milijardi ćelija krvi i tkiva koje su analizirani, čime je potvrđeno ovo otkriće prvobitno najavljeno u martu na međunarodnom sastanku stručnjaka za HIV.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Elitni kontrolori” mogu izliječiti sami sebe od HIV-a bez ikakvog medicinskog tretmana.

O Argentinki nisu objavljene nikakve informacije osim da izgleda lijepo i zdravo, kao i da ima HIV negativnog partnera i novorođenče.

Drugi slučaj je vezan za ženu Loreen Willenberg iz San Francisca, za koju je ustanovljeno u augustu 2020. godine da je pobijedila virus bez medicinske intervencije.

Obje žene se smatraju “elitnim kontrolorkama”, što se odnosi na rijetku podgrupu pacijenata s HIV-om koji ne pokazuju znakove infekcije iako nisu bili podvrgnuti antiretrovirusnim tretmanima.

Inače, osobe zaražene HIV-om zahtijevaju stalnu terapiju lijekovima kako bi se spriječilo vezivanje virusa za DNK njihovih imunoloških ćelija te njegovo repliciranje. No, u osam godina od dijagnoze, Esperanza je samo uzima lijekove šest mjeseci tokom trudnoće kako bi se osiguralo da beba bude zdrava.

Dosad su četiri pacijenta izliječena od HIV-a, a radi se o “berlinskom pacijentu” Timothyju Rayju Brownu i “londonskom pacijentu” Adamo Castilleju. Oni su također bolovali od raka te su podvrgnuti rizičnoj transplantaciji koštane srži od donatora s genima otpornim na HIV. Međutim, uspjeh njihovih procedura tek treba ponoviti.

“Ovo je čudo ljudskog imunološkog şistema”, tvrde istraživači.

LIDER