drevna pivovara u egiptu 758x426 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Arheolozi su otkrili masivnu 5.000 godina staru pivaru u drevnom egipatskom gradu Abydosu, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma.

Pivara vjerovatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, oko 3100. godine p.n.e., što ju čini najstarijom pivarom koja je pronađena na tom području, prenosi CNN.

Dr. Matthew Adams sa Univerziteta New York, jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodni iskopi na tom području otkrii su dokaze da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

– Pivara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, od kojih je svaki sadržavao po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode, a pivara je mogla istovremeno proizvoditi čak 22.400 litara piva – objasnio je Mostafa Waziry, glavni tajnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antike.

Službenici žele pokazati novootkrivene artefakte dok pokušavaju oživjeti egipatski turizam koji je žestoko pogođen pandemijom koronavirusa.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u martu, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 milion u 2019. godini na 3,5 miliona u 2020. godini.