Arhiepiskop u Jerusalemu: Boli muslimana i kršćana Palestine su zajedničke

palestina1

Delegacija kršćanskih velikodostojnika uspjela je ući u naselje Sheikh Jarrah uprkos blokadi izraelskih snaga sigurnosti. Izraelske snage su na ulazu u naselje postavile barikade kako bi spriječile dolazak Palestinaca koji se solidarišu sa stanovnicima tog jerusalemskog kvarta.

Ipak, delegacija kršćanskih vjerskih poglavara, čelnika i predstavnika kršćanskih organizacija, uspjela je ući kako bi izrazila solidarnost sa stanovnicima tog naselja, izvijestila je reporterka Najwan Samri.

Nema predaje

Tenzije su porasle u tom naselju od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Za Al Jazeeru je pored barikada govorio Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

„Kao kršćanska delegacija koja je došla danas, željeli smo ovom posjetom potvrditi naše nacionalno, ljudsko, palestinsko, kršćansko-islamsko jedinstvo. Ovo nije samo posjeta solidarnosti, već smo željeli naglasiti da su naše patnje zajedničke, boli zajedničke… Mi smo jedan narod koji se bori za slobodu i dostojanstvo i povratak otete slobode“, istakao je on.

„Ovo je politika etničkog čišćenja koju ne može prihvatiti čovjek koji drži do moralnih i ljudskih vrijednosti“.

Arhiepiskop se osvrnuo i na represiju izraelskih snaga koja je usmjerena jednako na kršćane i muslimane.

Arhiepiskop - undefined

“Naša rana je zajednička, bez obzira radi li se o Jerusalemu, naselju Sheikh Jerrah, ili o Gazi, opkoljenoj Gazi koja je izložena neprijateljstvu i s kojom se solidarišemo. Palestinski narod je u svakom mjestu istrajan je u ovoj borbi i izražavanju pripadnosti ovoj svetoj zemlji“, rekao je pravoslavni poglavar.
“Palestinci neće podići zastavu predaje. Mi smo kršćani, Palestinci, pripadamo istočnom kršćanstvu koje se pojavilo na ovoj svetoj zemlji. Pripadamo Palestini, kao zemlji, pitanju, narodu, identitetu, porijeklu. Svi smo Palestinci, vjera nas ne razdvaja. Naše jedinstvo u odbrani Jerusalema je jako.“

Glas istine i pravde

Dalje je Hanna kazao kako se mora istaknuti da oni „koji su upali u džamiju Al-Aksa isti oni koji su napali kršćanske vjernike koji su se uputili u Baziliku Svetoga groba kako bi se molili i obilježili Uskrs“.

Naša bol je zajednička, naša patnja je zajednička. Okupator se bori protiv svih nas bez izuzetaka. Zato moramo unaprijediti naše jedinstvo, naše kršćansko-islamsko bratstvo… Otkako je počela kriza u naselju Sheikh Jerrah obratili smo se svim kršćanskim autoritetima u svijetu, pa i islamskim, kako bi se čuo glas nas Palestinaca, a to je glas istine i pravde. Apelovali smo na sve te institucije da se solidarišu sa palestinskim pitanjem“, naveo je Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

Arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata Teodosije Atallah Hanna našoj javnosti je poznat po tome što je u julu 2017. zatražio  da budu zatvorene sve crkve u znak solidarnosti s muslimanskim vjernicima nakon što su izraelske vlasti pojačale restriktivne mjere ispred džamije Al-Aqsa, svetog mjesta muslimana cijelog svijeta, koja je i ovaj put u žiži eskalacije nasilje na Bliskom istoku.

Kako su svjetski mediji prenosili potkraj 2019. godine, Hanna je napadan upravo zbog nesumnjive podrške palestinskoj borbi za slobodu. On je te godine tada zadobio oštećenja nervnog sistema nakon što su oko njegovog stana u Jerusalemu prosute otrovne materije, te je boravio u bolnici, no uspio je preživjeti.

Politički analitičar iz Palestine, Elif Sabag, je o tome za televiziju Al-Majadin rekao da se sumnja da je postojala namjera da se na Hannu izvrši atentat otrovnim materijama.