33 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Arif Pindžić (67) nakon penzionisanja i povratka iz daleke Amerike u rodnu Gračanicu posvetio se izradi maketa. Od stiropora, strpljivim radom i mirne ruke, izrađuje makete džamija, sahat-kula, mostova, kuća… Rado ih pokazuje prijateljima, ponešto pokloni, a nešto i proda.

Stare fotografije

– U ovome sam našao sebe, svoj mir. Izrada maketa me ispunjava. Već planiram početi izrađivati makete od bakarnog lima, u tome imam iskustva jer sam radio kao limar, pa od drveta, stakla, kamena. Na ovaj način vraćam historiju u današnje vrijeme. Vraćam sjećanje – kazao je Pindžić.

Pindžić: Nešto proda, a nešto pokloni
Pindžić: Nešto proda, a nešto pokloni

Dodaje kako od prijatelja dobiva stare fotografije koje će mu pomoći da uradi maketu kao da je original. Želja mu je da njegove makete nađu mjesto prije svega u domovima njegovih Gračanlija, ali i širom svijeta. Također je kazao da je zbog ljubavi prema domovini napustio daleku Ameriku.

Pindžić govori kako je sa suprugom otišao u Ameriku, ne znajući ni kuda ide ni šta će raditi, niti je znao jezik.    

Dočekao penziju

– E, tako je baš bilo. U Njujorku na aerodromu smo izgubili tri putne torbe, ali su ipak došle do nas. U džepu sam imao svega 50 tadašnjih njemačkih maraka. Tri godine sam radio na baušteli, „krao“ kanat od ljudi, pa otvorio svoju firmu. Vozio sam i autobus s đacima, sve dok nisam stekao uvjete za penziju i vratio se u Gračanicu – rekao je Pindžić.

Želja, dodaje Pindžić, za povratkom u BiH je bila velika te ističe kako je jedva čekao da ode u penziju i vrati se u svoju Gračanicu. – Čim sam dobio papire za penziju, tada smo supruga Jelena i ja donijeli odluku – povratak u BiH, u svoju Gračanicu. Djeca i četvero unučadi su ostali u Americi. Htjeli su ove godine doći u Bosnu, ali im ne dade korona – istakao je Pindžić.