Arijana Memić: Bogom vam se kunem biti će pravde u ovoj državi, pravde za Dženana i Davida, ili vas biti neće

arijana memic
Podijelite vijest

Svim prisutnima na skupu podrške obratila se i Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana.

– Svi ti ljudi volonterski su nam dali podrku, izašli u susret jer su prepoznali koliko je važna naša borba. Da ovo nije borba samo za Dženana i Davida, nego borba za svu našu djecu.

Današnji protesti su značajni, jer su 20. po redu. 20 puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su jer je ovoliki broj vas izašao na ulicu da nas podrži. Značajni su jer su označili pobjedu jednog oca nad korumiranim sistemom.

Ono što ističemo u posljednje vrijeme, jeste da su na našem slučaju radile sve institucije, i svi su oni imali priliku barem jednu. Svi su oni imali priliku da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa više nismo tražili. A kao što znamo mnogi nisu te prilike iskoristili. Rekli smo im na početku – možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete. Zato su ovi protesti sad simbol uspjeha.

Sjećate li se 2016. godine? U svim medijima je pisalo da je mladić Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. To su nam i svi nadležni rekli. A danas – danas svi građani i mediji govore da je Dženan ubijen. A što je još važnije to govore i institucije.

Danas je petoro uhapšenih. Zar mislite da bi se to desilo da je Muriz šutio, da sam ja šutila?- izjavila je Memić.

Želja za istinom i pravdom

– Ako smo uspjeli postići sve ovo, nas nekoliko, nekoliko hiljada, uz podršku svih vas dobrih ljudi. Zamislite onda šta možemo postići sve mi koji smo danas ovdje. Mi smo na početku imali podršku, ali ta podrška je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da im stanemo u kraj.

A kada ne odustanete od tako teške borbe onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali sve uslove da zataškaju, do viših nivoa, a mi smo imali samo želju za istinom i pravdom. Dokazali smo da Dženan nije stradoa u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da Državno Tužilaštvo otvori istragu o istrazi u kojoj smo dobili i mnogo informacija o samom ubistvu.

Zato što smo pokazali, jedan babo, jedan autoprevoznik da je ljubav prema djetetu, ljubav prema istinu jača od jednog bankovnog računa, pozicije, zle namjere. A njihove su namjere bile zle. A zato je to uspjeh svih nas ovdje

Put je još dug, Mi smo svjesni da ćemo morati još čekati. Ali nećemo čekati još 5 godina da se uhapse Dženanove ubice. Ali uprkos tome znamo da uz vašu pomoć možemo postići pravdu za Dženana, Davida, Nadin, Vedrana, za sve one kojima je ovaj kriminalni sistem učinio nepravdu.

A da bismo imali državu u kojoj postoji vladavina prava mi moramo iskoristiti našu priliku i ići do kraja. Da se procesuiraju svi koji su krivi.

Želim samo da svaki i svaka od vas zamisle smao jednu stvar – imate sve u životu. Porodicu, prijatelje, lijep i miran život. Sve kako treba. I najednom sve to nestane. Zamislite samo na jednu sekundu, da u jednom trenutku pijete kafu sa svojim djetetom, zatvarate vrata za njim a u sljedećem vam policija kuca na vrata. Rodbina, prijatelji dolaze da vam izjave saučešće. Samo zato što je neko odlučio da nekome oduzme život. A niko na to pravo nema. I na sve to, tužitelj koja vas dočeka sa nogama na stolu, policiju koja vas laže.

Drgai naši prijatelji koji ste danas ovdje, u dalekom ste svijetu a pratite nas, vas koji sjedite kući a niste smjeli doći na skup. Znajte da babo Muriz nije ni prvi ni posljednji kojeg je tužilac dočeoa nakon ubistva djeteta. Ali je babo Muriz natjerao tog tužioca ili da skine noge sa stola ili da napusti tako časnu poziciju. Jer to je časna pozicija na kojoj nećemo dozvoliti da rade nečasni ljudi. Jer mi njih plaćamo da štite naše interese, naše živote i jedino ih mi možemo natjerati da to shvate ozbiljno – rekla je Memić.

Časna pozicija koju rade nečasni ljudi

Dragi naši prijatelji koji ste danas ovdje, u dalekom ste svijetu a pratite nas, vas koji sjedite kući a niste smjeli doći na skup. Znajte da babo Muriz nije ni prvi ni posljednji kojeg je tužilac dočeoa nakon ubistva djeteta. Ali je babo Muriz natjerao tog tužioca ili da skine noge sa stola ili da napusti tako časnu poziciju. Jer to je časna pozicija na kojoj nećemo dozvoliti da rade nečasni ljudi. Jer mi njih plaćamo da štite naše interese, naše živote i jedino ih mi možemo natjerati da to shvate ozbiljno.

Kada vam ubiju nekoga za koga biste život dali, ne umire samo on nego svi vi. Više vam nije važno život ili smrt, sve poravnite, svejedno vam je. Nisu više bitne ubice, ko je ubio Dženan ai Davida, nego se miješa politika. Zašto Arijana ne bi išla u politiku? Zašto Arijana nema pravo da se bavi politikom? Zašto svaki od vas nema pravo da se bavi politikom? Ja nisam političarka, ali ću biti predstavnik svih obespravljenih. Mi smetamo političarima, ali ćemo ih staviti tako gdje im je mjesto i radit će svoj posao.

A poruka onima koji su nas doveli danas na ovu ulicu, koji su se drznuli da zloupotrebe svoje pozicije, koji su se drznuli da oduzmu nekome život.

Bogom vam se kunem biće pravde u ovoj državi, biće pravde za Dženana i Davida, ili vas biti neće.


Podijelite vijest