Armin i Haris pobijedili najopasniju planinu Starog kontinenta

Armin i Haris pobijedili najopasniju planinu Starog kontinenta

rsz_130224065_8_xl

Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović naši mladi bosanskohercegovački alpinisti okončali su uspon na jedan od najzahtjevnijih i najtežih planinskih vrhova starog kontinenta. Tim činom, njih dvojica su postali alpinisti iz naše zemlje koji su stigli do ovog velikog uspjeha vrijednog svakog poštovanja, svakog proziva, svake pohvale.

Jučer u popodnevnim satima nakon velikog i uspješnog uspona, i velike atrakcije, njih dvojica, Kalajdžisalihović i Gazić izvršili su spuštanje po Hornlijevom grebenu da bi noć proveli na Solvejevom bivaku.

Planinski vrh Matterhorn smješten je na samoj granici Italije i Švicarske na čak 4.478 metara nadmorske visine, gdje su naši momci uspjeli da pobjede, uz sve nedaće i probleme. Poznata je po tome što je jedna od najsmrtonosnijih planina na Starom kontitentnu, a u prošlosti je odnijela više stotina ljudskih života, a prvi je 1865. godine osvojio Edward Whymper sa svojom ekspedicijom, koja je, nažalost, u većem dijelu stradala prilikom silaska.

Uz svu sreću, naši momci su bez rizičnih i za život opasnih problema uspjeli da savladaju ovu opasnu kraljicu kamenjara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica