Arnaut: Postoje indicije da Turković želi sakriti involviranost Instituta u aferu “Respiratori”

turkovic arnaut
20.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Treca hitna sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine pocela je danas u Sarajevu. Damir Arnaut Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u današnjem dijelu sjednice rezerviranom za usmena poslanička pitanja, ostali su bez mogućnosti da dobiju odgovore na pitano, jer sjednici ne prisustvuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ali ni njegovi zamjenici Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora.

I dok je prema obrazloženju predsjedavajuće Doma Borjane Krišto, Tegeltija opravdao svoje odsustvo, nije se moglo čuti da su to učinili i njegovi zamjenici Turković i Bevanda.

Među onima koji su ostali bez odgovora na današnjoj sjednici je i Damir Arnaut, poslanik Naše stranke koji je od predsjedavajućeg Tegeltije htio saznati zbog čega nije dobio odgovore na pitanja upućena Institutu za mjeriteljstvo BiH još u augustu prošle godine, a koji se odnose na respiratore ACM812 A o čijoj se nabavci vodi sudski proces pred Sudom BiH.

Arnaut je kazao i da je nedopustivo da bez ikakvog opravdanja sjednici ne prisustvuju ni Tegeltijini zamjenici koji su mogli dati odgovor na njihovo pitanje, a posebno neodgovornim je istaknuo to što od 20.sjednica Doma u ovom sazivu, Bisera Turković nije došla uzastopno na 19. sjednica i da se pojavila samo na sjednici na kojoj je imenovana za ministricu vanjskih poslova.

– Još u augustu prošle godine postavio sam pitanje Institutu za mjeriteljstvo BiH vezano za potencijalnu involviranost tog instituta i njegovog direktora Zijada Džemića u aferu “Respiratori”. Institut tvrdi da je poslao nacrt odgovora Vijeću ministara BiH još 3. septembra prošle godine, međutim u novembru prošle godine i aprilu ove godine dobio sam odgovor da je to pitanje skinuto s dnevnog reda. Ovo je sigurno prvi put u zadnjih sedam, osam godina da se desilo da Vijeće ministara BiH skine s dnevnog reda odgovor čiji je nacrt pripremljen , a ja sam poprilično siguran s obzirom na birokratsku prirodu toga, da se ovakvo nešto nikad nije desilo u postdejtonskoj BiH. Predsjedavajući Tegeltija je izjavio za medije da je to skinuto na zahtjev jednog člana Kolegija, znači ili gospodina Tegeltije ili ministrice Bisere Turković ili ministra Vjekoslava Bevande. Moje pitanje je koji je to član Kolegija tražio i zašto i tražim da mi neko odgovori šta se desilo s ovim odgovorima, jer očito se krije involviranost Instituta u aferu “Respiratori”. Imam ozbiljne indicije da je Turković tražila skidanje ovog odgovora s dnevnog reda i tražim da mi se u pisanom obliku dostavi odgovor na ova pitanja, kazao je Arnaut zatraživši i od predsjedavajuće Doma Borjane Krišto da se poslanicima omoguće uvjeti za nesmetan rad, a što podrazumijeva i mogućnost da državnim ministrima upućuju pitanja i na njih dobiju odgovore.