Aromatizirane cigarete bi uskoro mogle biti potpuno zabranjene u SAD-u

Screenshot 3 1 86
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) predložila je zabranu aromatiziranih cigareta. Za ovo su se zalagale brojne skupine koje se bore protiv konzumiranja duhana.

Provođenje predložene zabrane može potrajati godinama, a Agencija bi se mogla susresti sa velikim brojem tužbi.

Grupe koje se zalažu za zabranu pušenja tvrde da cigarete s mentolom štete zdravlju, ali i privlače mlade osobe da ih počnu konzumirati, a posebno Afroamerikance.

Predsjednik organizacije Campaign for Tobacco-Free Kids Matthew Myers je izjavio da bi ovaj potez mogao biti najznačajniji korak kojeg su SAD ikad poduzele da smanje broj djece koja počinju pušiti.

Agencija je navela da su dionice korporacija Altria Group Inc, British America Tobacco Plc i Imperial Brands Plc pale za oko 1 posto. Cigarete sa mentolom su činile oko 25 posto profita za BAT, 20 posto za Altriju i 15 posto za Imperial, prema podacima brokerske kuće Jefferies.

Iz Altrije i Reynolds Americe (koji su ogranci BAT-a) su rekli da će analizirati prijedlog, dok su iz ITG Brandsa (Imperial) izjavili da je ovo razočaravajuće, ali ne i neočekivano.

“Dijelimo zajednički cilj prema nagovaranju odraslih pušača da sa cigareta pređu na potencijalno manje štetne alternative, ali zabrana neće djelovati. Zabrana cigareta s mentolom dovest će do ozbiljnih neželjenih posljedica”, kazao je glasnogovornik Marlbora.

Cigarete s mentolom zabranjene su u nekim američkim državama, uključujući Kaliforniju i Massachusetts, a stopa pušenja opada već dugi niz godina. Međutim, one i dalje čine više od trećine ukupnog tržišnog udjela u industriji.

Agencija je do sudskog roka (koji je bio danas) bila primorana da odgovori na građansku peticiju iz 2013. kojom se traži zabrana cigareta s mentolom.

U izvještaju Wall Street Journala koji je objavljen prošle sedmice je navedeno da je Bidenova administracija razmatrala ograničenje nivoa nikotina u cigaretama.