Asad u Siriji osvojio četvrti mandat s 95 posto glasova

asad
Podijelite vijest

Sirisjki predsjednik Bašar El-Asad osvojio je četvrti mandat s 95,1 posto glasova na izborima koji će proširiti njegovu vladavinu zemljom razorenom ratom, ali za koju protivnici i Zapad kažu da je obilježena prevarom.

Asadova vlada kaže da izbori pokazuju kako Sirija normalno funkcionira uprkos desetljećima dugom sukobu, u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi i iz svojih domova otjerana otprilike polovina stanovništva ili 11 miliona ljudi.

Šef parlamenta Hammouda Sabbagh objavio je rezultat na konferenciji za medije u četvrtak, rekavši kako je odaziv birača iznosio oko 78 posto.

Izbori su nastavljeni uprskos mirovnom procesu koji vode Ujedinjeni narodi, koji su zatražili da se glasanje odvija pod međunarodnim nadzorom.

Pobjeda donosi Asadu još sedam godina vlasti i produžuje vladavinu njegove porodice na gotovo šest desetljeća. Njegov otac Hafez el-Asad vodio je Siriju 30 godina do svoje smrti 2000. godine.Asadove godine na mjestu predsjednika obilježene su višestranim sukobom, koji je započeo 2011. i koji je razbio tu bliskoistočnu zemlju.- Hvala svim Sirijcima na visokom nacionalnom osjećaju i visokom učešću… za budućnost sirijske djece i njezine mladeži. Započnimo od sutra s radom na izgradnji nade i izgradnji Sirije – napisao je Asad na Facebook stranici.

Službenici su Reutersu privatno rekli da su vlasti proteklih dana organizirale velike skupove kako bi potaknule glasanje, a sigurnosni aparat je naložio državnim službenicima da glasaju.

Asad se kandidirao protiv dvojice opskurnih kandidata, bivšeg zamjenika ministra vlade Abdallaha Salouma Abdallaha i Mahmuda Ahmeda Mareija, šefa male, službeno sankcionirane opozicione stranke.

Marei je dobio 3.3 posto glasova, dok je Saloum dobio 1.5 posto glasova, rekao je Sabbagh.

Nakon objave krenulo je slavlje s vatrometom, a mnoštvo se nastavilo veseliti na glavnim trgovima gradova širom Sirije, prenosi Hina.


Podijelite vijest