Portal 072info

Ashdown: BiH postaje strašna crna rupa Evrope

Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već 10 godina, a da međunarodna zajednica praktično ne radi ništa da se to prekine.

U govoru koji je danas održao na prestižnom britanskom univerzitetu Oksford, on je vrlo direktno kritizirao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH.

Rastuća briga

– Sve me više brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan – rekao je Ešdaun.

On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koji je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.

Ešdaun je istakao da međunarodnoj zajednici treba nova odlučnost i insitiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom kvo.

– Mi smo, tokom rada u BiH imali uzrečicu da se princeza ne može osloboditi iz zatočeništva u visokoj kuli, ako princ nije spreman ubiti zmaja. A “zmaj” u BiH je njena nefunkcionalnost. Upravo se to u ovoj zemlji koristi kao pogonsko gorivo snaga koje žele podjelu BiH – rekao je Ešdaun.

On je naveo da političari u BiH nefunkcionalnost države koriste za vlastite benefite i svađanje naroda. Istim tim narodima svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

– A to su i principi kojima se povećava lojalnost prema bilo kojoj državi. U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, potstrekivanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost – članstvo u NATO i EU – istakao je Ešdaun.

Posebno je naglasio da su ekonomske reforme na kojima sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

Naučena lekcija

Uz to, kako su bh. političari do sada već dobro naučili tu lekciju, te će reforme postepeno biti razvodnjene do neprepoznatljivosti i snage koje žele očuvanje statusa kvo opet će nadmudriti međunarodnu zajednicu i dodatno napuniti svoje džepove.

– Uz sve ovo, kada govorimo o tim ekonomskim reformama, razvidno je da je Evropa podijeljena. S jedne strane, neke države razumno hoće da ekonomske reforme vežu za uslove koje je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF). Drugi takvom pristupu nisu skloni bojeći se da bi to dovelo do nestabilnosti, kolapsa socijalnog sektora i političkih nemira. Vjerujem da je njihov strah u osnovi moguće opisati u rečenici da je “jedna Grčka u Evropi je više nego dovoljna”.

Ipak, moram sve nas podsjetiti da nakon nesto više od decenije napretka u procesu izgradnje bh. državnosti i stabilnosti, prije skoro 10 godina BiH je krenula unazad. I sada je na tračnicama kojima se sve brže kreće ili prema raspadu ili statusu evropske najdublje i najnepredvidivije crne rupe.

Sve se to dešava u državi u kojoj EU ima više instrumenata na raspolaganju za djelovanje nego bilo gdje na svijetu. Unija ima veliki finansijski program pomoći, najbrojniju misiju, veliki program reforme policije, EUFOR, jake instrumente kojima može utjecati na ponašanje bh. susjeda, specijalnog predstavnika EU. A tu je još uvijek i visoki predstavnik sa svojim ovlastima. Dakle, nije da nemamo instrumenata. Ali u proteklih skoro 10 godina nismo našli volje da ih iskoristimo – upozorio je nekadašnji visoki predstavnik.

Prazna obećanja

Naveo je da, usprkos obećanjima i najavama, međunarodna zajednica efektivno nije učinila ništa da se stvari u BiH promijene.

Istakao je da i dalje postoji diskriminacija u izbornom sistemu, da pet mjeseci nakon izbora ne postoji državna i federalna vlada, da je Briselu trebalo tri mjeseca puna jakih pritisaka da se u Predsjedništvu BiH konačno definira papir s deklarativnim opredjeljenjima koji su prihvatili stranački lideri i Parlament BiH.

Ešdaun je dodao da je moguće da se deklaracije pretoče u neka konkretna djela, ali je izrazio naglašeni skepticizam.

– Historija proteklih 10 godina u BiH puna je listova papira koji su pokrenuti s istom nadom i fanfarama kakve vidimo danas, ali zbog nedostatka volje međunarodne zajednice da se napisano provede, sve je završilo kao mrtvo slovo na papiru – upozorio je on.

Dodao je da se nazadovanje u BiH već dobro osjeća u regionu. Naveo je da je prošle sedmice u Beogradu održana svečanost posvećena Republici Srpskoj u kojoj se o tom entitetu govorilo kao o državi, dok se negirala državnost BiH.

U Zagrebu je, rekao je Ešdaun dalje, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio podršku stvaranju trećeg entiteta.

– I, naravno, Moskva nastavlja igrati ukrajinsku igru i u BiH – podvukao je Ešdaun.

Svjesno učešće

Analizirajući zadnjih 10 godina ponašanja međunarodne zajednice u BiH, on je rekao da se gotovo samo po sebi nameće stanovište da svijet svjesno učestvuje u produciranju ovakvog stanja u BiH.

Upozorio je i na opasnu zabludu koja se sve više producira u krugovima EU da BiH ne mora ući ni u NATO i EU i da je dovoljno da joj se odobri status kandidata za čalnstvo u Uniju.

Takvim činom BiH bi zauvijek ostala zakovana kao najtamnija crna rupa Evrope s vrlo opasnim posljedicama ne samo po tu državu, već i region, pa i svijet.

– Ona bi ostala crna rupa nefunkcionalnosti i korupcije, opterećena podjelama i opstrukcijama, te izvor za regrutaciju u Islamsku državu. Ali bi, u očima nekih u EU, ona bila “sigurna” u nedođiji, na rubu Evrope i pravila nam minimalne štete. Mjesto koje mi iz međunarodne zajednice nikada ne možemo pokrenuti naprijed i iz kojega nikada nećemo izaći – istakao je.

Belgijski model

Ešdaun je posebno podvukao da niko ne treba imati iluzije da BiH treba biti centralizirana kao Velika Britanija, na primjer. Prije bi se moglo govoriti o belgijskom modelu uređenja funkcionalne države koja je kadra poštivati standarde EU i biti u konačnici njena članica. Kao i članica NATO-a.

Suočenje s separatistima

– Međunarodna zajednica, a posebno Brisel, sada ne treba “novo razmišljanje o BiH”, već novu hrabrost da se odlučno suoči s separatistima i opstrukcionistima, te novu volju da jedinstveno i koordinirano, koristi instrumente koje ima u BiH kako bi se proces pokrenuo naprijed. I da ne oklijeva da neke od instrumenata primijeni prema bh. susjedima – stav je Ešdauna.

Precizirao je da je za reforme koje je provodio dok je bio visoki predstavnik u BiH, koristio pomoć Brisela, ali se osvrtao i oslanjao na Beograd i Zagreb.

Naglasio je i da je snažno jedinstvo međunarodne zajednice i čvrsta odlučnost temeljni preduslov za uspjeh bilo kakve reforme ne samo u BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box