Asim Mekić: U SBK ništa nije nepoznato, a Lendo predstavlja sve Bošnjake, ne samo SDA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlada još uvijek nije formirana ni u Srednjobosanskom kantonu gdje SDA i HDZ imaju komotnu većinu. Međutim, još uvijek se čeka Federalna vlada, ali i Hercegovačko-neretvanski kanton, nakon čega bi bilo jasno u kojem smjeru će puhati vjetrovi SBK-a.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik KO SDA SBK Asim Mekić kaže da ništa nije poznato i da sutra mogu formirati vladu jer SDA i HDZ imaju 2/3-većinu i da su neizbježan faktor.

“Ko će biti još s nama još uvijek je neizvjesno. To bi mogao biti i DF, te bismo mi u toj situaciji imali svoja mjesta za ministra, HDZ svoja, a jedno mjesto iz reda Srba dali bismo DF-u. Oni već imaju dva zastupnika, jedan je Bošnjak, drugi Hrvat i ponudili bismo im ministra iz reda srpskog naroda. To je neki dogovor DF-a i SDA. Ali ništa ne radimo dok ne dobijemo zeleno svjetlo iz centrale SDA. Želimo vidjeti šta će se desiti i na nivou Federacije, ali i HNK”, kazao je Mekić.

Dodao je da bi u ovu priču mogao ući i HDZ1990 te da bi im tada dali i druga ministarstva, odnosno, da bi se napravila nova preraspodjela jer bi vlast imala 24 zastupnika. Naglasio je i da mu nije poznato šta se čeka kada je u pitanju Federalna vlada i kako je moguće da neko može raditi protiv Ustava i zakona?

“Ko pravi opstrukcije zaista? Vladu predlaže predsjednik i potpredsjednici, njih troje treba da dogovore sve, a ako ima većina u zastupničkom domu, to će se potvrditi. Kada Igor Stojanović i Lidija Bradara kažu da imaju većinu, ja se pitam – ko? Ova tri čovjeka i njihove stranke, SDA, HDZ i SDP imaju većinu. SDA sa 26, HDZ sa 15 i SDP sa 15 je 56 što je dovoljno za prolaz svega. Tu bismo imali sigurno i partnere da bi na kraju imali i 90+”, dodaje naš sagovornik.

Na kraju razgovora je kazao da oni predlažu imena, a da delegati to potvrđuju što je jasno Ustavom, ali i da će se “drugačije češljati” ako visoki predstavnik Christian Schmidt nešto nametne.

“I na kraju, Lendo predstavlja Bošnjake, a ne SDA. Dobio je glasova da drugi nisu mogli ni predložiti. On se mora slušati i poštovati, ovdje su većinski Bošnjaci i ne može bez njega”, zaključio je Mekić.

Klix.ba