AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Iako je već zagazila u osmu deceniju života, Asma Handanović (73), mještanka sela Hrustovo, nadomak Sanskog Mosta, odmah se uključila u pokrenute aktivnosti lokalnog udruženja žena u vezi sa šivanjem zaštitnih maski za građane.

Kaže kako ima veliko iskustvo u krojačkom poslu, a za svega nekoliko dana sašila je preko stotinu maski, koje su u međuvremenu podijeljene žiteljima ovog, ali i susjednih sela.

“Želimo da svako domaćinstvo opskrbimo bar sa po dvije zaštitne maske, koje su izrađene od platna i mogu se više puta upotrebljavati. Poslije korištenja, ove maske se mogu oprati i potom ispeglati pa zatim ponovo koristiti”, objašnjava Handanovićeva.

 U Udruženju žena “Hrustovo” kažu kako imaju samo riječi hvale za svoju najstariju članicu i da ona može biti primjer drugima u ovim teškim danima, kada su neophodni jedinstvo i solidarnost među ljudima kako bi se prebrodila ova teška situacija. Inače, na području Sanskog Mosta postoji devet udruženja žena čije su se članice uključile u posao šivenja maski za građane.

Nezavisne novine