Screenshot 1 120
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 14:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Asmir Mulaj (1988.) iz Živinica, optužen za cyber kriminal, priznao je počinjenje krivičnog djela te će mu biti određen trogodišnji pritvor. Bit će mu oduzeti 35.400 KM i njegov automobil.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u potpunosti je priznao krivicu za neovlaštenu trgovinu narkoticima, oštećenje računarskih podataka i programa te pranje novca.

Sporazumnim priznanjem previđena je, kako su napomenuli, bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, oduzimanje novčanih sredstava u iznosu od 35.400 KM od optuženog, oduzimanje putničkog motornog vozila, kao i nezakonite imovinske koristi.

Mulaj je sporazumnim priznanjem, kako su naglasili, u potpunosti prihvatio odgovornost za krivična djela za koja ga tereti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine te se odrekao prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud Bosne i Hercegovine..

Kako su saopćili, nakon razmatranja sporazuma, Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

Tokom provedene akcije u ovom predmetu zaplijenjena je, kako su naveli, veća količina elektronske i kompjuterske opreme, uključujući i sofisticirane programe korištene za izvršenje krivičnih djela.

Ovaj predmet predstavlja dio, kako su ocijenili, opsežne istrage računarskog kriminala u Bosni i Hercegovini i regionu, u koju su uz predstavnike Tužilaštva Bosne i Hercegovine bili uključeni i policijski službenici specijalizirani za računarski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije, a na osnovu odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i stručnjaci za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke. 

Na području Njemačke i Evropske unije je provedena akcija koja je obuhvatila je veći broj osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su učestvovale u nezakonitim aktivnostima putem interneta, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

LIDER