ASTRO-POGLED: Koji znaci su skloni kojim bolestima zavisnosti?

Naredni opisi sunčevih znakova se odnose na djecu i mlade i namijenjeni su da olakšaju roditeljima da pomognu svojoj djeci u zdravom i normalnom razvoju, tako da štetne navike nikada ne budu problem.

Najveći problemi koje današnji savremeni život postavlja su svakodnevni emocionalni stresovi, psihička nestabilnost, frustracije, emotivna i finansijska nesigurnost, osjećanje usamljenosti, poremećeni porodični odnosi i druge pojave koje izazivaju agresivnost ili težnje za povlačenjem i eventualnim korišćenjem sredstava koja trebaju da ‘nadomeste’ poljuljan osjećaj sigurnosti. Takve osobe su u opasnosti da prijeđu u svijet ovisnika iz koga se nije lako izbaviti. Astrologija može da pruži značajnu pomoć u ranom otkrivanju sklonosti ka štetnim navikama i tako olakša liječenje bolesti zavisnosti.

OVAN – Urođena težnja ove djece da odgovore na izazove i zabrane drugih može da postavi problem odavanju alkoholu, drogama ili drugim zavisnostima. Treba im pružiti izazov za život i ugled. Potrebno im je da znaju da imate povjerenje u njih i da ih ‘izazivate’ da ispune vaša najviša očekivanja. Dopustite im da osjete da ih smatrate izuzetnima, najvažnijim ljudima i da se nadate da ništa od onoga što čine neće biti ispod vaših visokih kriterijuma. Stvorite plan konstruktivnih izazova: ohrabrite ih da učestvuju u sportskim aktivnostima ili da uzmu učešća u školskim horovima, društvenim aktivnostima, klubovima, domaćim odgovornostima koje za njih neće predstavljati opterećenje ili prinudu. Nikada im ne recite da im je zabranjeno da probaju droge, alkohol ili pušenje, inače mogu da osjete potrebu da ste pogrešno izazvali njihovo pravo da biraju. Uzdržaće se od odavanja zavisnostima uglavnom ili jedino zbog toga što su tako sami odlučili, a ne zbog toga što im je bilo ko zabranio ili im prijetio.

BIK – S obzirom da ovim znakom vlada Venera, ova dijeca mogu biti sklona suvišnom ‘zadovoljavanju apatita’. Previše slatkiša ili druge jake hrane, mnogo ‘mekih’ pića, suviše gledanja televizije i slično. Zato se može ukazati potreba da rano vaspitanje posebno naglasi uzdržavanje. Treba da znaju da život ne garantuje da imaju pravo na sve što čini da se osjećaju dobro ili zadovoljava njihovu trenutnu ‘glad’. Znajte da su sklona navikama, tako da jednom ustanovljenu rutinu, bilo pozitivnu ili negativnu, teže da zadrže i nju nije lako promijeniti. Imperativ je da budu informisani o nerazdvojnim opasnostima koje donosi korišćenje narkotika. S obzirom da odluke donose sporo, najveći izvor razočaranja za njih su teškoće poslijeuspješnog starta, zato je tada podrška najvažnija. pomozite im da ustanove navike da nikad čak i ne pomisle na korišćenje narkotika ili antidepresiva.

BLIZANCI – Najbolje je ovu djecu potpuno informisati i objasniti im sve moguće negativne posljedice korišćenja droga ili odavanja drugim zavisnostima. Emocionalni pristup ili apeli obično nisu efikasni i vjerovatno neće vredeti truda. Uvijek budite spremni da obezbijedite inteligentne, dobro promišljene odgovore na sva pitanja koja ova mentalno radoznala dijeca mogu da postave, sve razloge ‘za’ i ‘protiv’. Njima je neophodna mentalna stimulacija, zato treba učiniti sve da učestvuju u konstruktivnim aktivnostima: čitanju, pisanju, kompjuterima, igrama… ukratko riječeno, svemu što će zaposliti njihov um i ruke i pružiti im mogućnosti da ispoljavaju svoje ideje i kreativnost na što više planova, što će zadovoljiti njihovu prirodu i učiniti nezanimljivim sve oblike zavisnosti.

Copy

RAK – Za ovu djecu je izuzetno važan koncept porodičnog jedinstva i eventualnog roditeljstva. Ako ste sposobni da im prenesete da odavanje alkoholu, drogama i drugim zavisnostima može da u potpunosti uništi njihove planove i želje da imaju sopstvenu porodicu, možete očekivati uspjeh u njihovom odvraćanju od sticanja navika koje mogu da odlože ili unište ovu najsmisleniju motivaciju. Čineći dom mjestom koje mogu da vole i poštuju, koje služi kao prijatan centar za njihov život, omogućavate im da se osjećaju voljenim i sigurnim, što je takođe izuzetno važno. S obzirom da imaju veliko povjerenje u roditelje i teže da ih imitiraju, od suštinske je važnosti da sopstvenim primjerom pomognu svom detetu.

LAV – Možda ni jedan od znakova Zodijaka ne posjeduje toliko ponosa, tako da je moguće apelovati na ovu djecu da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu da unište njihov osjećaj samopoštovanja, kao i poštovanje drugih. Njihova osnovna potreba je da budu ‘zvijezde’, ali im se ne dopada uloga ‘palih zvijezda’. Ohrabrite ih da preduzimaju konstruktivne, zabavne, kreativne aktivnosti – školske predstave, javno govorništvo, umetničke aktivnosti, sport i slično. To će im pomoći da izgrade dobru reputaciju. Tada će sigurno dobro da razmisle prije nego što učine bilo šta što može tako lako i brzo da pokvari sve što su radom postigli. Kada je moguće, ističite njihove uspehe, odnosno iskoristite svaku mogućnost da učinite da se osjećaju važnim.

DJEVICA – Djeca rođena u ovom znaku imaju intenzivno urođeno zanimanje za očuvanje zdravlja, što donosi mogućnost da im pomognete dajući im obilje tačnih informacija koje se odnose na negativne zdravstvene efekte odavanja alkoholu, narkoticima, lijekovima i pušenju. Postoji dobar razlog da vjerujemo da na taj način nikada neće biti uvučena u nešto što je u suprotnosti sa njihovim željama da očuvaju svoje zdravlje. Donesite im odgovarajuću literaturu i ohrabrite ih da čitaju. Diskutujte sa njima o tome. Ako je potrebno, omogućite im stručne odgovore psihijatra o mogućim rizicima. Podržite njihovu moguću želju da učestvuju u školskim ili društvenim akcijama u borbi protiv bolesti zavisnosti. Obratite posebnu pažnju da imaju potpuno uravnoteženu ishranu.

VAGA – Ova dijeca teže miru, harmoniji, fer pleju i slozi. Druženje i kontakti su im prirodna potreba. To je moguć izvor problema, međutim, ako im se rano objasni kakve su moguće posljedice po mentalno i fizičko zdravlje, veoma je vjerovatno da će shvatiti da su ovi eksperimenti nešto bez čega se može. Odnosi među ljudima ih veoma zanimaju, pa neće dozvoliti da ih drugi vide u lošem svetlu. Dobro je da im se na vrijeme pokažu filmovi o narkomanima, jer kada shvate negativne uticaje toksičnih supstanci na fizički izgled, biće manje sklona nezdravim uživanjima. Međutim, sve date informacije i sugestije moraju da pošteno sagledavaju obje strane problema, dok odluka mora da bude prepuštena njima samima.

ŠKORPIJA – Djeca rođena u ovom znaku već od malih nogu pokazuju izuzetnu odlučnost. Ako je pravilno usmjerena i vođena, njihova moćna samokontrola može da praktično osigura da narkotici i druge bolesti zavisnosti nikada neće biti problem. Međutim, za njih uopšteno važi da moraju na vrijeme da se usmere pravilno, inače su sklona da idu do samouništenja. Postoji, takođe, urođena radoznalost i motivacija za eksperimentima i otkrivanjem nepoznatog, što može droge učiniti privlačnim. Za njih je preporučljivo da svojim očima, na licu mjesta vide kako stvari izgledaju.

STRIJELAC – Ova djeca često imaju dobar smisao za humor, vole zabave, ali su sklona preterivanju. Zbog toga je pretjerana samopopustljivost realna mogućnost, pa svaki eksperiment sa alkoholom i narkoticima može lako da odvede u zavisnost. Počnite veoma rano da im dajete informacije o tome, ali budite direktni i nazovite stvari svojim pravim imenom. Tipovi Jupitera veoma često zagrizu više nego što mogu da progutaju, a rijetko žele to da priznaju. Interes za filozofiju i visoko obrazovanje može se takođe ispoljiti vrlo rano, pa je neophodno podržati njihove napore da se izraze dovitljivo i kreativno na različite konstruktivne načine. Moguće je da će ih zanimati daleka putovanja i civilizacije, zato im omogućite da čitaju putopise i stare mitove i legende, ali ih nemojte ni na šta prisiljavati.

JARAC – Saturn je vladar ovog znaka, pa ove osobe od malih nogu imaju orijentaciju na posao, status i rspekt drugih, ali mogu doživjeti mnoga kašnjenja, razočaranja i padove. Teže da i sebe i druge uzimaju suviše ozbiljno, što ih vodi u periode negativizma, pa čak i potištenosti. Potrebno im je puno podrške i ohrabrenja od drugih, i treba im reći da je put ka pozitivnoj istaknutosti strm i krivudav, ali je vrijedan napora da se njime putuje. Njihovo vaspitavanje treba usmeravati prema razvijanju i očuvanju pozitivnih mentalnih pogleda i stavova. Ohrabrite ih da učestvuju u konstruktivnim zabavnim aktivnostima da bi osigurali da neće, u trenucima potištenosti, posegnuti za hemijskim sredstvima da ih izvuku od sopstvene zlovolje.

VODOLIJA – Potpuno je tačna tvrdnja da su osobe rođene u ovom znaku više od drugih sklone da svoj život poprave ili pogoršaju izborom prijatelja i bliskih drugova. To postavlja dodatne odgovornosti za roditelje i one koji su takođe odgovorni za njih da ih uče kvalitetima diskriminacije kada su prijatelji u pitanju. Može biti potrebno da nadgledaju i savjetuju ih u vezi njihovog izbora.

U slučaju da postoji neophodan razlog da se savjetuje ograničavanje ili čak prekidanje nekog druženja, morate im dati razumna objašnjenja. Svaka vaša akcija će imati više efekta ako pristupite na mentalan, inteligentan način. Emocionalnim pristupom ćete teže postići saradnju.

RIBA – Ova djeca, pod vladavinom Neptuna, teže da budu kreativna i tajanstvena.

Sklona su da budu sanjari koji žele da vide stvari onakvim kakve bi oni voljeli i realnost nije nešto što uvijek prihvataju.

Veoma su spremna da pobegnu od realnosti kada stvari nisu onakve kakvim bi želeli da budu. Zbog motivacije da stvaraju svijet fantazija, lažna objećanja droga mogu biti privlačna. U svakom slučaju, treba im se obratiti sa ljubavlju i tražiti da žive na način kojim neće povrijediti one koji ih vole i od kojih su voljene. Emocionalni apel će dati bolje rezultate nego intelektualan način.

nadlanu.com

Prethodni članakPovrće na bh. pijacama skuplje i do 40 posto u odnosu na prošlu godinu
Sljedeći članakBosna i Hercegovina država sa nešto više od 3,2 miliona birača i 825 zvaničnika