Astronomska poslastica: Sutra stiže Supermjesec

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U ponedjeljak 14. novembra uperite pogled prema nebu i potražite nikad veći i sjajniji Supermjesec, koji će ujedno biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

Za one koji su propustili Supermjesec u oktobru, ovaj će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 posto veće i 30 posto sjajnije od uobičajenog punog Mjeseca. Ovo je i najbliže što će nam se Mjesec približiti do 2034. godine.

Kako dolazi do Supermjeseca?

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrenutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Kako će 14.11 Mjesec postati pun samo dva sata nakon što dosegne perigej, izgledati će veći nego što je bio i jednom u gotovo sedam decenija.

– Puni Mjesec 14.11 nije samo najbliži puni Mjesec ove godine, već i najbliži do sada u cijelome 21. stoljeću – izjavio je glasnogovornik NASA-e.

– Puni Mjesec neće se ponovo ovoliko približiti Zemlji sve do 25.11.2034.
24sata.hr
GODISNJICA
MARKETING