Portal 072info

Astronomska poslastica: Sutra stiže Supermjesec

U ponedjeljak 14. novembra uperite pogled prema nebu i potražite nikad veći i sjajniji Supermjesec, koji će ujedno biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

Za one koji su propustili Supermjesec u oktobru, ovaj će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 posto veće i 30 posto sjajnije od uobičajenog punog Mjeseca. Ovo je i najbliže što će nam se Mjesec približiti do 2034. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako dolazi do Supermjeseca?

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrenutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Kako će 14.11 Mjesec postati pun samo dva sata nakon što dosegne perigej, izgledati će veći nego što je bio i jednom u gotovo sedam decenija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Puni Mjesec 14.11 nije samo najbliži puni Mjesec ove godine, već i najbliži do sada u cijelome 21. stoljeću – izjavio je glasnogovornik NASA-e.

– Puni Mjesec neće se ponovo ovoliko približiti Zemlji sve do 25.11.2034.
24sata.hr
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME