ASTRONOMSKE PONUDE ZA POSAO: “Pomoćnom konobaru minimalac oko 2.400 maraka plata, roštilj majstoru nevjerovatnih 6.400 KM

konobar more
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru 07.07.2018., Opatija - Konobar u ugostiteljskom objektu na moru. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zvuči nestvarno, ali poslodavci na Jadranu uoči turističke sezone zaista su odlučili biti široke ruke kad je riječ o platama radnika.

Predviđa se da bi ovo ljeto u Hrvatskoj moglo nedostajati čak 30 hiljada radnika, a u Dubrovniku su već izdali više od hiljadu dozvola za strane radnike.

Tako, na primjer, u Dubrovniku, gril majstor u restoranu može zaraditi čak 3.200 eura , odnosno oko 6.400 KM.

Vlasnik ugostiteljskog objekta koji je objavio oglas potvrdio je da zaista nudi baš tu platu.

“Naravno, to zavisi od njegovog znanja i želje za radom“, dodao je poslodavac iz oglasa, ali nije precizirao šta je sve u opisu posla.

Velikim primanjima nove radnike traže i u Istri u najvećem hotelijeru u Hrvatskoj koji je u austrijskim rukama.

Plate u junu, julu i avgustu za kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima iznosiće između 1.200 i 1.800 eura neto, a za sobarice, pomoćne kuvare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih iznosiće između 1.000 i 1.200 eura neto.

U špici ovogodišnje sezone, obećavaju minimalna neto primanja od 1.000 do 1.800 eura za radnike koji će raditi u ljetnim mjesecima u hotelima, kampovima i ljetovalištima.

Dakle, niko neće zarađivati manje od toga za redovno radno vrijeme.