Astronomski kalendar za 2021. godinu: Koje događaje možemo očekivati na nebu

Screenshot 12 106

Godinu iza nas, sa astronomskog gledišta, obilježili su brojni i zanimljivi događaji na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina bit će jednako zanimljiva. Ove godine ljubitelji astronomije, mogu se radovati kišama meteora, pomračenjima Mjeseca, Supermjesecima i čak i potpunom pomračenju Sunca. U nastavku, zahvaljujući podacima najvažnijih svemirskih organizacija, možete saznati datume svih važnijih astronomskih događaja koji nas čekaju u 2021. godini.

Januar

Kiša meteora pod nazivom “Quadrantid” bit će vidljiva sa Zemlje 3. januara. Ova pojava se događa jednom godišnje krajem decembra i početkom januara, a očekuje se da će 60 meteora na sat biti vidljivo u prvom svemirskom spektaklu ove godine. 28. januara, na nebu možemo očekivati prvi pun Mjesec u 2021. godini.

Februar i mart u znaku punog Mjeseca

Za razliku od početka godine, u februaru i martu 2021. godine, na nebu kada su u pitanju astronomski događaji jedino vrijedno pažnje bit će dani punog Mjeseca, a to bi se trebalo dogoditi 27. februara i 28. marta.

April – Supermjesec i kiše meteora

Čudesnu i izuzetno zanimljivu kišu meteora “Lyrid” koji na Zemlju mogu poslati oblake prašine, možemo očekivati 21. odnosno 22. aprila, a prvi Supermjesec u ovoj godini, posjetit će našu planetu 26. odnosno 27. aprila kada će biti vidljiv stanovnicima Zemlje.

Maj

Kiša meteora “Eta Aquarid” vidljiva će biti 6. maja ove godine. Meteori potječu od Halleyevog kometa te su uz Orionide zapravo rasuti ostaci leda i čestica prašine koji sagore ulaskom u Zemljinu atmosferu. Kraj mjeseca, tačnije 26. maj, obilježit će Supermjesec i potpuno pomračenje Mjeseca koje će biti vidljivo iz Australije, istočne Azije, i Amerike.

Juni

Pomračenje Sunca bit će vidljivo 10. juna iz Sjeverne Amerike, Evrope i Azije. Kraj mjeseca, 24. juna, obilježit će i pun Mjesec.

Juli

Kraj sedmog mjeseca, obilježit će dva fenomena. 23. jula nastupit će pun Mjesec, a 27. odnosno 28. jula kiša Južnih delta akvarida bit će vidljiva sa određenih dijelova planete.

August u znaku meteorskih kiša

August je mjesec koji će obilježiti tri događaja na nebu. 12. augusta meteorska kiša Perzeida poznata i po imenu “suze Svetog Lovre”, a događaj je svake godine popraćen iz astronomskih društava širom svijeta. 22. august rezervisan je sa pun Mjesec, a posljednji dan mjeseca, 31. august, na nebu će obilježit još jedna kiša meteora Aurigida.

Septembar i oktobar, bit će u znaku punog Mjeseca koji će se na na nebu moći vidjeti 20. septembra, odnosno oktobra.

Novembar

19. novembra, Pun mjesec i djelomično pomračenje Mjeseca bit će vidljivo iz Amerike, sjeverne Evrope, istočne Azije, Australije i Tihog oceana.

Decembar

Kraj 2021. godine, 4. decembra obilježit će potpuno pomračenje Sunca koje će biti vidljivo sa Antarktika, južnog dijela Afrike. 14. decembar, vidljiva će biti meteorska kiša Geminida, a posljednji astronomski događaj vrijedan pažnje bit će 18. decembra kada možemo očekivati pun Mjesec na nebu.

Klix

Prethodni članakBroj korisnika mobilne mreže u BiH u padu, rast broja internet priključaka
Sljedeći članakOtac mladića koji je s kobne proslave otišao ranije zbog posla: Bog i planina su ga spasili