ASUS Maximus VI Extreme Z87 matična ploča

ASUS Maximus VI Extreme Z87 matična ploča

Već i prvi pogled na crno-crvenu kutiju u kojoj je zapakovana Asus Maximus VI Extreme matična ploča otkriva da se radi o vrhunskom proizvodu. Za one koji ne znaju, Maximus Extreme su high-end ploče high-end segmenta koji Asus naziva Republic of Gamers. Overclockeri, igrači i ostali entuzijasti su ciljana publika ovih proizvoda, pa ako spadate u nešto do nabrojanog – uživajte!

Atraktivna crveno-crna ploča namijenjena je Intel Haswell procesorima, te je prema tome opremljena najjačim čipsetom za ove procesore – Z87. Raspored elementa je vrhunski pošto je većina portova i konektora na desnoj strani ploče sa paralelnim SATA portovima za bolje upravljanje kablovima. Pored četiri DIMM porta su power, reset i CMOS clear tipke uz LED post ekran za brzinska očitanja stanja ploče.

Pošto je ovo ploča za overclockere, ne čude dodatni konektori za napajanje – 6-pin PCI-E i 4-pin EPS 12V konektor kako bi se obezbijedio dodatni napon za grafičke kartice i procesore. Novost su i mini-PCI-e slot, te novi slot za priključivanje storage uređaja imena M.2 koji podržava 2242 SATA SSD diskove propusnosti 6 Gbps.

Extreme Engine Digi+ II nudi potpunu manuelnu kontrolu voltaža uz NexFET Power Block mosfete koji imaju efikasnost veću od 90%. Ploča koristi 10K Black Metallic kondenzatore koji traju i do pet puta duže od standardnih, a koji rade bolje na niskim temperaturama (ako se pitate čemu to služi, odgovor je jednostavan: hlađenju tečnim nitrogenom i postizanju OC rekorda). Napojnu sekciju zaokružuju BlackWing prigušnice sposobne podnijeti 60A.

A kad smo već kod overclockinga, uz Maximus VI Extreme ploču dobićete i OC Panel – najbolje ga je opisati kao daljinski upravljač sa LCD ekranom za overclockiranje. Moguće ga je koristit izvan kućišta ili ga montirati u 5,25 bay kućišta za šta postoji poseban o nosač. Na OC panelu imate potpunu kontrolu nad overclock opcijama Haswell procesora – od podešavanja base frekvencija, preko brzine ventilatora, pa sve do vcore napona. Pored već spomenutih power i reset prekidača na ploči su i dva pina za termalne sonde. Na kraju, Asusova ploča može upravljati brzinom 3-pinskih ventilatora, što proširuje izbor ventilatora.

Dodatna oprema uključuje i mPCIe karticu koja sadrži 802.11ac wireless i Bluetooth. Recenziju prvog 802.11ac routera možete čitati u ovom broju.
Obzirom na 5 PCIe slotova, moguće je upariti četiri grafičke kartice, za što postoje 2, 3 i 4-way SLI bridgevi. Ako mislite da je to pretjerano, pogledajte cijenu ove ploče, pa će vam biti jasno da za njene kupci neće biti previše kupiti četiri grafičke kartice.

Asus ne prestaje sa inovacijama, pa je za Maximus VI Extreme pripremio RoG RAMdisk funkciju koja omogućava alokaciju do 80% sistemske memorije za RAM disk. Ova opcija je po riječima Asusa namijenjena keširanju igara, kako bi se što manje vremena trošilo na njeno učitavanje. Ako imate 16 GB memorije, ovo je opcija za vas.

UEFI BIOS je savršenstvo, kako po mogućnostima, tako i po rasporedu ogromnog broja opcija koje je moguće podešavati. Ipak, najvažnije su one male stvari koji čine život lakšim. Na primjer, moguće je sinhronizovano podešavati množioce, što na većini drugih ploča nije moguće, pa se moraju podešavati svaki posebno.

Naravno, ovakva ploča nije jeftina, ali treba imati na umu da ovo nije proizvod za svakoga. Da bi ste iskoristili sav njen potencijal potrebno je da budete pravi ninja kada su procesori, ploče i grafičke kartice u pitanju, te da vam je overclockiranje omiljena zabava između rješavanja diferencijalnih jednačina i izučavanja teorije struna. U tom slučaju će vam Maximus VI Extreme ponuditi mnoštvo zabave.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica