Atif Hota liječen u Covid odjelu KCUS-a, umro na respiratoru, a nije bio pozitivan na koronavirus

4 25
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Damir Koldžo, advokat porodice Palić, jučer je predao još jednu prijavu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. On je Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo predao prijavu uime porodice Hota iz Olova.

Kako nam je rekao, zastupa Mirsada Hotu, čiji je brat Atif preminuo 4. marta. Prijava je predata zbog sumnji u način liječenja Atifa Hote, kao i zbog nedostavljanja dokumentacije.

CT glave

Šokantno je, kako su nam ispričali, to što se Atif Hota vodio kao Covid pacijent, iako je PCR test pokazao da je negativan na koronu. Atif Hota je 24. februara primljen u KCUS, a preminuo je 4. marta.

Kako je za „Avaz“ ispričao njegov brat Mirsad, imao je probleme s disanjem.

Brzi test je pokazao sumnju na COVID-19. U momentu kada su ga primili, bio je svjestan, zezao se. Dva sata poslije, pada u komu i stavljaju ga na respirator. Sutradan je PCR test pokazao da je negativan. Svi testovi do smrti su bili negativni. Sve vrijeme ležao je na Klinici za infektivne bolesti i bio priključen na respirator – priča nam Mirsad.

Atifu Hoti ljekari su uradili i CT glave koji je utvrdio da ima edem mozga. Dan prije smrti, 3. marta, prebacili su ga s Infektivne klinike u zgradu stare hirurgije. Tokom noći je, kaže, umro.

Meni niko nije javio, do 16 sati sam pokušavao dobiti informaciju kako je. Kada sam uspio dobiti sestru, prvo mi je rekla da tu nije smješten. Nakon dužeg uvjeravanja da jeste tu smješten, odložila je slušalicu. Čio sam da je razgovarala s nekim i potom mi se javila i rekla: „Ovaj ti je noćas preminuo“ – govori Mirsad Hota.

Nema dokumentacije

Potom je uslijedio novi šok. Danima je lutao od klinike do klinike pokušavajući dobiti smrtni list i otpusnicu.

Bio sam primoran i policiju zvati. Kome god su me poslali, dobivao sam odgovor da ga „oni nisu liječili“. Nigdje nema dokumentacije. Obišao sam sve, da bi mi neki ljekar prišao i dao otpusnicu rekavši: „Evo ga, svježe isprintano.“ Tek nakon šest dana uspio sam dobiti otpusno pismo – priča nam Hota.

Sporne izjave ljekara

Advokat Koldžo rekao nam je da u izjavama iz KCUS-a postoje nelogičnosti.

– Jedna doktorica je rekla da je Atif Hota bio priključen na respirator s velikim protokom kisika, dok je drugi doktor naveo suprotno, da je bio priključen na onaj s malim protokom kisika. Nemoguće je da on danima traži dokumentaciju i da je izgubljena kada ona mora biti u kompjuteru – rekao nam je Koldžo.