Portal 072info

ATINA: Danas prva runda glasanja za predsjednika Grčke

Prva od moguće tri runde glasanja za predsjednika Grčke održat će se večeras u grčkom parlamentu, a vlada očekuje da će njen kandidat, Stavros Dimas dobiti najmanje 161 od 300 glasova poslanika.

Dimas (73), bivši komesar Evropske unije, koga podržava premijer Antonis Samaras, jedini je kandidat, ali mu je potrebna podrška najmanje 25 nezavisnih poslanika, kako bi se izbjegli prijevremeni opći izbori, prenijele su agencije.

Do sada, manje od 10 poslanika, izrazilo je svoju podršku Dimasu.

Ukoliko on ne bude dobio neophodnih 200 glasova u prvoj rundi, druga će biti održana 23. decembra, kada većina neophodna za pobjedu pada na 180, a treća 29. decembra, kada je za izbor predsjednika neophodno 160 glasova poslanika.

Ukoliko predsjednik ne bude izabran u trećoj rundi glasanja, parlament će biti raspušten, a prijevremeni izbori zakazani.

Kako izvještava online dnevnik Katimerini, glasanje će početi u 19 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će podršku Dimasu dati svih 155 poslanika Nove demokratije i PASOK-a.

Tužilaštvo je u utorak donijelo odluku da sedmorici poslanika Zlatne zore, koji se nalaze u pritvoru pred suđenje, treba dozvoliti da glasaju.

Očekuje se da će se svi oni usprotiviti izboru Dimasa.

Glasanje za predsjednika dolazi u trenutku zastoja u pregovorima između Grčke i njenih međunarodnih kreditora.

Funkcija šefa države uglavnom je ceremonijalna u Grčkoj.

Neuspjeh da se predsjednik izabere, prema istraživanjima javnog mnjenja, najvjerovatnije bi išao u korist radikalnoj ljevičarskoj partiji Siriza, koja obećava da će ukinuti program zajmova od kojih zavisi ekonomska stabilnost Grčke, prenosi Blic.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box