Portal 072info

Atlantiku posao štampanja i pakovanja glasačkih listića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što su to mediji najavljivali još prije dva mjeseca, posao štampanja i pakovanja glasačkih listića za opće izbore 2014. godine je povjeren banjalučkoj firmi Atlantik. Odlučila je tako Centralna izborna komisija i to jednoglasno. Nakon što je Ured za razmatranje žalbi BiH prihvatio žalbu te firme, iz postupka je eliminiran najpovoljniji ponuđač – hrvatska firma Zrinski, čija je ponuda od Atlantikove jeftinija za čak 250.000 maraka.

Na početku sjednice nije izgledalo da će sve teći glatko. Već na utvrđivanju dnevnog reda počele su optužbe. Branko Petrić odbijanje Suada Arnautovića da glasa za dnevni red nazvao je cirkusom, a ni Arnautović mu nije ostao dužan. Zatražio je od kolege da se ponaša kao izabrani član CIK-a, a ne kao provokator.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako se dalo naslutiti da će Arnautović glasati protiv dodjele ugovora banjalučkom Atlantiku, to se nije desilo. Sporno mu je bilo što je Atlantik za podugovarača izabrao Službeni glasnik RS-a, instituciju pod ingerencijom Vlade RS-a. Arnautović se predomislio i glasao “za”, nakon što je zaključeno da će sva dokumentacija o izboru ponuđača biti dostavljena nadležnom tužilaštvu. “Ako je to državna ili entitetska institucija, ona treba poštovati sve pozitivne zakone i biti nepristrasna u obavljanju bilo kakvog posla za našeg ugovarača”, kazao je predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić.

Federalna televizija je u političkom magazinu Mreža još u aprilu ove godine objavila da će banjalučki Atlantik i ove godine štampati glasačke listiće. Javni poziv bio je samo formalnost, baš kao i izbor hrvatske firme Zrinjski. Indirektno su to priznali danas u CIK-u, rekavši da su napravili previd u tenderu, zbog čega je Atlantikova žalba osnovana. Utvrdio je to i Ured za razmatranje žalbi, na osnovu čega je čakovački Zrinski eliminiran, a posao je dodijeljen onome kome je i bio namijenjen. Samo što sada CIK za to ima i opravdanje. “To ne bih sada želio komentirati. Sigurno nije namjerno urađeno što se tiče naših službi i članova”, tvrdi Mikić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posebna je priča korespondencija između CIK-a i Ureda za razmatranje žalbi. CIK nikada službenim putem nije dobio obavijest da Ured vodi postupak po žalbi Atlantika. “Oni su nam poslali obavijest na pogrešan faks i ona do nas nikada nije došla nego se telefonskim razgovorima utvrdilo da je taj faks otišao na neku pržionicu kafe, što je van pameti”, kaže Mikić.

Ipak, CIK je obaviješten. Postupio po odluci Ureda za žalbe, ponovio postupak i izabrao novog ponuđača. I na ovaj izbor postoji pravo žalbe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija