Atrakcija iz BiH: U Travniku od danas u funkciji turistički voz “Ćiro”

Travnik će od danas biti bogatiji za novu atrakciju, a radi se o turističkom voziću “Ćiro” koji će posjetiteljima omogućiti obilazak grada i posjetu brojnim znamenitostima.

Riječ je o projektu poduzeća “Sejdić d.o.o.”, a kako je kazala PR managerica Emina Mandžuka, “Ćiro” je opremljen modernom audio opremom koja će omogućiti putnicima da, na nekoliko svjetskih jezika, saznaju zanimljivosti o objektima i lokacijama pored kojih prolaze.

“Ideja se rodila prije godinu-dvije, a sada konačno može zaživjeti jer su stvoreni svi uvjeti i pribavljene sve potrebne dozvole. Travnik je prekrasan grad koji ima mnogo toga pokazati, pa smo željeli te ljepote učiniti dostupnijima, kako turistima, tako i građanima Travnika. Naime, mnogi ljudi koji posjete grad, osobito starije osobe i djeca, nisu u prilici vidjeti, recimo, Stari grad ili Bašbunar, tako da smo im htjeli to omogućiti”, kazala je Feni Mandužuka.

Prva vožnja, koja je planirana sutra, na Međunarodni praznik rada, počet će u 7 sati ispred Zavičajnog muzeja i bit će besplatna, dok će idućih dana voz prometovati od 9 do 15, te od 17 do 22.30 sati, i to na relaciji od Plave vode, prema Starom gradu i Bašbunaru, te dalje kroz grad, pored Šarene džamije, do početnog odredišta.

Cijena vožnje iznosit će pet KM, a voz može primiti više od 30 putnika.

Kako ističu pokretači inicijative, turistički voz ima i simobličku važnost, s obzirom na značaj koji je imala uskotračna pruga i parni voz za stanovnike ovog područja.

Kako je navedeno na web stranici Zavičajnog muzeja u Travniku, trasa željezničke pruge uskotračnog kolosijeka Lašva -Travnik stavljena je u promet 1893. godine, a dvije godine kasnije probijena je i trasa željezničke pruge za Donji Vakuf – Bugojno – Jajce.

Nakon ukidanja uskotračne pruge 1975. godine, parni voz “Ćiro”, koji se sastoji od lokomotive i dva vagona, ostavljen je na brigu općini Travnik, te se danas, nakon restauracije, nalazi kao eksponat u dvorištu Zavičajnog muzeja.

Fena