Portal 072info

ATRAKCIJA ZA POSJETIOCE: Prvi put predstavljen “zenički prevrtač” fako boje

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja danas su u Zenici otvorene tri izložbe i to 30. Međugradska izložba ptica, golubova, ukrasne peradi, kunića i akvarijumskih ribica “Zenica 2015”, 3. Specijalna izložba golubova rase “Zenički prevrtač” i 10. Specijalna izložba golubova “Budimpeštanski visokoletač – Pertl”, javlja reporter novinske agencije Patria.

Izložbe će tokom vikenda biti otvorene, a kako to biva svake godine i ovogodišnje će organizovano posjetiti učenici zeničkih škola i vrtića.

Kako su istakli organizatori trenutno se vrši ocjenjivanje oko 380 ptica te ostalih sitnih životinja, a zadovoljni su zainteresovanošću Zeničana i Zeničanki koji su došli prvog dana.

Na izložbi je po prvi put predstavljen autohtoni zenički prevrtač  fako boje koji predstavlja aktrakciju izložbe.

-Imao sam sve boje prevrtača, potom sam uradio i fako boju koju nismo imali. Petogodišnji trud konačno se isplatio i uspio sam napraviti jednu od najljepših i najtraženijih boja svijeta. Do sada sam predstavio dvije kolekcije koje su naišle na pozitivne ocjene sudija. Radi se o atraktivnom golubu te oni koji nisu imali prilike vidjeti ga do tada odmah se zainteresuju za ovu vrstu što dovoljno govori o njegovoj popularnosti, rekao nam je Salih Bošnjak jedan od članova Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja.

Podijelite članak