Australija šalje 20 oklopnih vozila kao pomoć Ukrajini

9B799E1A ACEB 4708 B2D1 715E16CE4F34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Australija će poslati 20 svojih oklopnih transportera Bushmaster u Ukrajinu, rekao je u petak premijer Scott Morrison.

Vozila koje proizvodi australijska podružnica francuske kompanije Thales, obojena su maslinasto zelenom bojom s ukrajinskom zastavom koja se nalazi sa strane, a na vozilima je ispisano “Ujedinjeni s Ukrajinom”.

Dva Bushmastera su varijante vozila hitne pomoći koje nose amblem Crvenog križa i koriste se na bojnim poljima za pomoć ranjenicima.

Vozila ovoga tipa specifično je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju australijskom parlamentu krajem marta.

“Bushmaster je napravljen u Australiji kako bi osigurao zaštićeni pokretni transport, sigurno premještajući vojnike na područje borbe prije nego što se upute u blisku borbu”, stoji u današnjem saopćenju koje je objavio Morrisonov kabinet.
Bushmaster je prikladan za pružanje zaštite vojnicima ukrajinskih oružanih snaga i ukrajinskim civilima od mina i improviziranih eksplozivnih naprava, gelera iz topništva i vatre iz malokalibarskog oružja.
Evropska unija će također posvetiti dodatnih 500 miliona eura za vojnu pomoć Ukrajini, najavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Charles Michel.

Klix.ba

9B799E1A ACEB 4708 B2D1 715E16CE4F34