Screenshot 2 116
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Život širom Australije polako se približava normalnom pre-pandemijskom stanju, budući da su Novi Južni Wales i države Južne Australije dozvolile zabave, a Victoria veće gužve na sportskim događajima.

Tri države, u kojima živi gotovo dvije trećine od 25 miliona stanovnika Australije, danas nisu zabilježile prijenos koronavirusa u zajednici. Za Novi Južni Wales, najmnogoljudniju državu, bio je to 41. dan bez lokalnog slučaja.

Država je, osim što je dopustila do 30 osoba da plešu na vjenčanjima, ublažila daljnja ograničenja broja posjetitelja u kućama. Južna Australija je dozvolila ples u klubovima od petka.

Stanovnici Viktorije, kojima je ovog mjeseca nametnuta petodnevna stroga blokada nakon malog broja novih slučajeva koronavirusa, probudili su se u subotu po pravilima koja omogućavaju stadionima da prihvate 50% kapaciteta za sportske događaje, piše Reuters.

Australija je prošla bolje od većine naprednih ekonomija zahvaljujući brzom zatvaranju granica, visokom poštovanju mjera javnog zdravlja u zajednici i agresivnom testiranju i traganju za zaraženim. To govori podatak o manje od 29.000 infekcija koronavirusom i 909 smrtnih slučajeva.

U ponedjeljak je zemlja započela program vakcinisanja, s oko 60.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina dodijeljenih prioritetnim populacijama, poput osoblja za njegu starijih osoba i osoba s invaliditetom, te radnika na granici i u karantinima.

Ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da je u subotu primila prvu dozu vakcine protiv Covid-19. Cilj je imunizirati sve stanovnike od oktobra ove godine.

“Vrijeme vakcinacije također će pomoći u olakšavanju mogućih međunarodnih putovanja u bliskoj budućnosti kako bismo mogli nastaviti procesuirati vitalne nacionalne interese s našim međunarodnim partnerima”, rekla je Payne.