Australske vlasti žele da ubiju goluba koji je došao iz Amerike: Predstavlja prijetnju

golub ilustracija ptica pixabay

Golub koji je putovao preko Tihog okeana trebao bi biti ubijen nakon što je prekršio australijska stroga karantinska pravila.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, prije nego što se pojavila u Melbourneu gotovo dva mjeseca kasnije.

No, zvaničnici kažu da golub, koji je dobio ime Joe, predstavlja “direktan rizik biološke sigurnosti” za australijsku populaciju ptica i industriju peradi, piše BBC.

Ptica će biti uhvaćena i eutanazirana.

Stanovnik Melbournea Kevin Celli-Bird kaže da je goluba pronašao u svom vrtu 26. decembra.

“Bio je prilično mršav pa sam zgnječio suhi biskvit i ostavio mu ga vani”, rekao je agenciji AP.

Neka internetska istraživanja navela su gospodina Celli-Birda da otkrije da je ptica, koja je registrirana na vlasnika u Alabami, posljednji put viđena tokom trke golubova u zapadnoj američkoj saveznoj državi Oregon.

Ali nakon što su vijesti o Joeovom pojavljivanju izašle na naslovnice u Australiji, gospodina Celli-Birda kontaktirali su službenici zabrinuti zbog prijetnje zaraze.

Golub još nije uhvaćen, ali Ministarstvo poljoprivrede, voda i okoliša kaže da će ga morati eutanizirati zbog opasnosti od zaraze lokalnim pticama.

“Bez obzira na porijeklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja nije ispunila uvozni zdravstveni status i zahtjeve za testiranje nije dozvoljeno da ostane u Australiji”, rekao je glasnogovornik odjela.

“Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice.”

Nije jasno kako je ptica uspjela preći 8 000 milja od zapadne obale SAD-a do južne Australije, ali zvaničnici vjeruju da je vjerojatno odmarao na brodu teretnog broda.

Iako je moguće legalno dovesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetke hiljada dolara, a nijedan nije legalno uvezen iz SAD-a više od deset godina.

Golub Joe nije prva životinja koja se suočava sa problemima zbog australijskih strogih zakona o uvozu životinja.

Ova vijest odjeknula je i društvenim mrežama, korisnici Twittera pišu da bi golub trebao biti spašen.

Pojavila se je vijest da je prsten na nozi lažni, te da ovo nije ptica koja je doletjela iz Amerike. Drugi se šale da bi goluba trebalo staviti u karantin 14 dana i da će onda sve biti uredu.