Austrija od petka uvodi pooštrene mjere na granici: Obavezna onlajn registracija prije ulaska u zemlju

austrija 4

Od petka, 15. januara, na granicama Austrije bit će primjenjivan dodatno pooštreni režim ulaska u zemlju.

Aktuelna mjera obaveznog desetodnevnog karantina za sve koji dolaze u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja produžena je do daljeg.  Karantin može da se prekine negativnim testom tek nakon pet dana izolacije.

Dodatno se uvodi obaveza onlajn registracije prije ulaska u zemlju. Ta registracija obavezna je ne samo za strane, već i austrijske državljane. Kao i do sada, od nove mjere izuzeti su prekogranični radnici, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje iz neodloživih porodičnih obaveza moraju u Austriju, te i lica koja su na poslovnom putovanja, koji neće morati u karantin, a ni da se unaprijed registruju. 

Prilikom onlajn registracije lice ne navodi samo ime i prezime, kao i kontakt podatke, već i gdje je boravilo pred putovanje. Time austrijske vlasti žele da osiguranju, na primjer, da neko ko putuje iz Švedske u Finsku, a odatle u Austriju, ne izbjegne karantin, jer je Finska na “zelenoj listi” zemalja iz kojih putnici ne moraju u karantin. Pored toga mora da se navede adresa u Austriji, kao i dužina boravka u zemlji. 

Ako neko ima PCR test iz inostranstva, što je preduslov za povratak sa poslovnog putovanja ako se želi osloboditi karantina, isto može proslijediti vlastima onlajn. Formular koji treba da se popuni nalazi se na sajtu www.oesterreich.gv.at na njemačkom i engleskom jeziku. 

Svi putnici koji ulaze u Austriju od petka su u obavezi da prikažu potvrdu o obavljenoj onlajn prijavi preko PTC sistema u elektronskom ili odštampanom obliku.

Avaz

Prethodni članakZENIČKO TUŽILAŠTVO FORMIRALO DVA PREDMETA: Direktor Rasim Skomorac pod istragom zbog loših uslova u zeničkoj bolnici
Sljedeći članakModerna: Imunitet nakon naše vakcine bi trebao trajati najmanje godinu dana