New Project 92
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 21, 2021 @ 13:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Pravilo “3G” (vakcinisan, oporavljen ili testiran) na radnom mjestu u Austriji stupa na snagu 1. novembra. Prelazni period trajaće do 14. novembra, objavio je Kleine Zeitung.

NER FIT

Austrijski ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) najavio je to u srijedu. Ako se ne može isključiti fizički kontakt s drugim ljudima na odgovarajućem radnom mjestu, u budućnosti će biti potreban dokaz o vakcinaciji, oporavku ili testiranju.

Prelazni period primjenjuje se do 14. novembra, pa će do tada svi oni koji nemaju dokaz o “3G-u” morati do tada cijelo vrijeme na radnom mjestu nositi masku FFP2.

Prema Pravilniku o mjerama protiv korone (koji će biti objavljen u sljedećih nekoliko dana), “3G” dokaz obavezan je za sve one koji dolaze u kontakt s drugim ljudima u svom svakodnevnom poslu – na primjer u uredu ili u kantini.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na primjer, vozači kamiona koji su sami u svom vozilu ne potpadaju pod ovo pravilo.

S obzirom na prethodno postojeći opći zahtjev za maskom, od 1. novembra zaposlenici se oslobađaju zahtjeva za maskom ukoliko posjeduju “3G” certifikat.

To znači da zaposlenici u supermarketima s 3G certifikatom više ne moraju nositi masku. Za kupce, zahtjev za maskom FFP2 ostaje u supermarketima, apotekama, javnom prevozu. U drugim područjima npr. nebitna maloprodaja, putničke agencije, muzeji… potrebno je priložiti ili 3G certifikat ili nositi masku FFP2.

Maska FFP2 (uz dokaz o 3G) obvezna je i za zaposlenike u domovima za starije, te u bolnicama. Isto vrijedi i za posjetitelje ovih objekata.

Nadalje, nema zahtjeva za nošenje maske tamo gdje je dovoljno ispoštovati “3G” pravilo (u restoranima, hotelima, pozorištima ili frizerima, te na drugim priredbama).

Pravilnik o 3G-u na radnom mjestu vjerovatno će biti objavljen u petak ili subotu, saopćilo je austrijsko Ministarstvo zdravlja.

Pravila za zimski turizam, koja je vlada predstavila 20. septembra, također podrazumjevaju od 15. novembra “3G” certifikat za korištenje žičara; za goste skijališta vrijede ista pravila kao i za noćnu gastronomiju.

LIDER