Portal 072info

AUSTRIJA ZABRANILA NOŠENJE VIZIRA, DR. DRLJEVIĆ: Treba ih zabraniti i u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Austriji su stupile na snagu nove mjere zaštite i suzbijanja koronavirusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mjera u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa, a javnost je najviše zbunila mjera zabrane zaštitnih vizira. Zvaničnici su procijenili da su maske koje dobro prijanjaju uz lice jedina odgovarajuća mjera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Razlog za zabranu vizira i mini vizira koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i prodavnicama, su studije koje navode da ovakva vrsta pokrivke nije dovoljna u sprečavanju širenja aerosoli u poređenju sa klasičnim maskama koje dobro “pasuju” uz usta i nos.

  • Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini vizira’ su se pokazali neadekvatnim u sprečavanju širenja kovida 19 i moraju biti zabranjeni”, navodi se u objašnjenju austrijskih zvaničnika.

Komentar smo zatražili od infektologa dr. Ednana Drljevića. On za Raport kaže kako je takva odluka ispravna te da bi, prema njegovom mišljenju, mini vizire trebalo zabraniti i u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Apsolutna zaštita ne postoji, ali mini viziri su najgora opcija zaštite. Oni ne sprečavaju prodor virusa, a daju lažni osjećaj da je osoba zaštićena. Posebno ih ne bih preporučio u zatvorenim prostorima gdje je veliki promet ljudi. Veliki viziri su prihvatljivi, ali su naočale bolje rješenje. Ipak, ove bih vizire preporučio za kompanije u kojima radi veliki broj ljudi”, kaže za Raport dr. Drljević.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, bit će izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u septembru pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih “maski”. Simulacijom je pokazano da vizir može da zaustavi širenje kapljica u trenutku kihanja ili kašljanja, ali da se aerosoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački Institut “Robert Koh” također se oglasio saopštenjem u kome navodi da upotreba vizira ne može da bude alternativa pokrivanju usta i nosa jer postojeće studije pokazuju da viziri ne apsorbuju izlučene respiratorne kapljice.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 81
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Portal 072info

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME