Austrijanci tek sad u potpunosti preuzimaju nekadašnji FDS

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

CID Adriatic Investment GmbH iz Beča najavio je potpuno preuzimanje kompanije Badeco Adria Sarajevo (bivše FDS d.d.) nakon što je prešao prag od 95 posto vlasništva u ovoj kompaniji.

Podsjetimo da prema domaćim zakonima dioničar koji pređe prag od 95 posto vlasništva ima mogućnost istisnuti preostale dioničare uz pravičnu isplatu kako bi postao stopostotni vlasnik.

CID Adriatic Investment GnbH, koji je došao do 95,4 posto dionica, najavio je da će objaviti ponudu za preostalih 4,6 posto čime će postati jedini vlasnik, izvještava BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, Badeco Adria je zapravo bivša Fabrika duhana Sarajevo d.d. vjerovatno najupečatljviji primjer pogrešne privatizacije u BiH.

Novi vlasnici su preuzeli firmu s dugom tradicijom, dobro zaradili na prodaji imovine koju je imala (udjeli u dvije komercijalne banke), a potom uglasili proizvodnju i otpustili radnike. Naravno, sve po zakonu.

Kako je sve teklo

Austrijski CID Adriatic Investments GmbH, u saradnji s British American Tobaccoom (BAT), kupio je u septembru 2016. godine oko 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije.

Udio Vlade FBiH je plaćen 42,7 miliona KM. CID, koji je trajno ostao vlasnik firme, postepeno je povećavao svoj udio da bi tek sada došao do više od 95 posto dionica. BAT nikad nije preuzeo dionice FDS-a ali je postigao dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a.

Kasnije je osnovana nova firma, FDS d.o.o. na koju je prenesen duhanski dio biznisa, dok je stara firma FDS d.d. promijenila ime u Badeco Adria i zadržala je neduhanski dio biznisa.

FDS d.d. je, između ostalog, imala 73 posto udjela u Vakufskoj banci i 9,13 posto dionica u Privrednoj banci Sarajevo. Ove dionice su kasnije prodate. Badeco Adria je kasnije kupio posrnulu kompaniju Aspek i sada vodi uspješan pekarski biznis pod brendom Fine Food.

Sama Fabrika duhana Sarajevo, kako je objavljeno u aprilu prošle godine, prestala je s radom nakon 140 godina, a stotinu pedeset radnika ostalo je bez posla. Proizvodnja duhanskih brendova je prebačena u inostranstvo.

GODISNJICA
MARKETING