Austrijska razvojna pomoć za BiH 350.000 eura

Austrijska razvojna pomoć za BiH 350.000 eura

Tristo pedeset hiljada eura je ukupna suma kojom Austrija putem svoje Agencije za razvojnu pomoć podržava socijalno poduzetništvo u Bosni i Hercegovini.

Realizacija Projekta osnaživanja žena i drugih, često marginaliziranih, grupa stanovništva, kao što su Romi, kao i unaprjeđenje njihovih socio-ekonomskih prava, i to putem stvaranja privredne perspektive, teče već od 1. juna i trajat će do 31. maja 2017. godine, a Projekt jačanja bosanskohercegovačkih malih poduzeća, kroz privredno partnerstvo, putem uvođenja usluga baziranih na informatičkim i komunikacijskim tehnologijama startao je 1. jula i trajat će do 31. decembra 2016. godine.

Implementator prvog projekta je iskusno Udruženje za razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć CARE Austrija, u saradnji sa tri lokalne partnerske organizacije, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici srpskoj. Kroz realizaciju projekata će 120 žena dobiti dodatno stručno i poduzetničko obrazovanje, kao i finansijsku podršku (grantove), kako bi ih se podržalo u ostvarenju njihovih poduzetničkih ideja.

Jedan dio finansijske podrške će ove poduzetnice vratiti pružanjem materijalne podrške drugim članovima svoje zajednice koji su u stanju potrebe.

Drugi projekt se realizira kroz privredno partnerstvo, s ciljem da se osigura održivost novoosnovanih poduzeća, pružanjem podrške, naročito u oblasti upravljanja poduzećima i marketingu.

Namjera je da se nadograđuju već postojeći oblici saradnje sa partnerima, općinama i lokalnim socijalnim servisima, te da ih se ojača.

Očekivani rezultati projekata su da 50 žena uspješno osnuje svoja vlastita poduzeća, da se tri lokalna partnera etabliraju kao centri poslovnih resursa, da se socijalno poduzetništvo promovira u BiH kao održiv poslovni model, da se ojačaju prava žena u BiH kroz stvaranje mreže kontakata i razmjenu iskustava, da se koristi snaga informatičkih i komunikacijskih tehnologija u svrhu osnivanja poduzeća i da se time, kroz inovativnost privatnog sektora, efikasno i održivo postignu razvojno-politički ciljevi, saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

Cafe.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE