Austrijska vlast najavila produženje lockdowna prije velikog “otvaranja” cijele zemlje

Austrijska vlada je najavila produženje “zatvaranja” Beča i dvije susjedne provincije suočena sa visokim nivoom zaraze koronavirusom, ali računa na široko ponovno otvaranje zemlje u maju.

„Guverneri Beča, Donje Austrije i Gradišća složili su se s nama, saveznom vladom, da produžimo ‘zatvaranje’ do 18. aprila“ da bi se ublažio pritisak na bolnice”, objavio je kancelar Sebastian Kurz.

Drugi krajevi Austrije, manje pogođeni pandemijom, pošteđeni su tih ograničenja.

Trgovine su zatvorene od početka aprila, kao i muzeji i škole u ​​kojima će se časovi održavati na daljinu.

Kao i prethodna tri „zatvaranja“, moguće je izaći u kupovinu, vježbanje i iz hitnih razloga.

Copy

Konzervativni lider se nada do kraja aprila pozitivnim efektima vakcinacije, kada će više od 1,2 miliona stanovnika dobiti najmanje jednu dozu, ili 14 posto stanovništva, prema podacima koje je prikupio AFP.

Takođe je ukazao da su razgovori sa Rusijom o skorom dobijanju milion doza vakcine „Sputnjik V“ „u završnoj fazi“, i to ne isključujući njenu upotrebu i prije no što je odobri Evropska agencija za lijekove (EMA).

„Ako sve bude u redu i kada vrijeme otopli, „nadamo se da ćemo u maju moći da pokrenemo mjere za otvaranje“, dodao je Kurz o kulturi, sportu, turizmu, ugostiteljstvu koji su pod strogim ograničenjima još od novembra.

Od pojave pandemije, u Austriji koja ima 8,9 miliona stanovnika, zabilježeno je više od 9.500 smrtnih slučajeva od Covida-19.

Prethodni članakPokrenuta online platforma za prijavu korupcije u Federaciji BiH
Sljedeći članak“Oaza normalnosti” u Evropi: Skoro svi vakcinisani, nema zaraženih, maske su prošlost