Screenshot 7 17
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 22:10
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

NER FIT

U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme. Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u firmo navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19.

– Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio je Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom za Večernji list.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali niko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

Podsjetimo da Boxmark ima pogone i u BiH, tačnije u Maglaju.

LIDER